Skip to content

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

Het kabinet wil dat Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal is, maar om dat te halen moet het energiesysteem al jaren eerder zijn verduurzaamd. Tot die conclusie komt een team van experts dat minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) adviseert. De deskundigen houden het erop dat de energievoorziening ergens tussen 2040 en 2045 CO₂-neutraal moet zijn.

“CO₂-neutraliteit moet namelijk eerder bereikt worden dan klimaatneutraliteit, omdat verwijdering van broeikasgassen uit de atmosfeer nodig is”, schrijft het Expertteam Energiesysteem 2050. De deskundigen denken dat een deel van de uitstoot in de komende decennia nog onvermijdelijk is en daarom moet worden gecompenseerd.

Het verwijderen van CO₂ uit de atmosfeer kan bijvoorbeeld door bomen te planten. Ook zijn diverse technieken in ontwikkeling om CO₂ uit de lucht te verwijderen en onder de grond te stoppen of in vaste vorm op te slaan.

Elektriciteit moet wat het expertteam betreft nóg eerder klimaatvriendelijk worden gemaakt. “Wellicht al in 2035.” In de transitie naar schonere energie is het volgens het team onder meer belangrijk dat lusten en lasten eerlijk verdeeld worden.

In het team zitten wetenschappers uit verschillende disciplines. Onder de leden zijn hoogleraar en klimaatonderzoeker Heleen de Coninck, voormalig hoofd Klimaat, Lucht en Energie van het Planbureau voor de Leefomgeving Pieter Boot en voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging Aniek Moonen.

Bron: ANP

Deel "Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

DHG lanceert eigen duurzame energiebedrijf Twozero

Met TwoZero richt DHG zich op duurzame energieoplossingen voor haar gebouwen en haar huurders. DHG TwoZero investeert in zonnepanelen op de daken van geselecteerde SMARTLOG distributiecentra, waarmee direct duurzame zonne-energie wordt geleverd aan de huurder. Indirect wordt er...

Gemiddeld energieverbruik kantoor per type energielabel

Het gemiddelde energieverbruik van een kantoor varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het kantoor, de klimaatzone waarin het kantoor zich bevindt en de aanwezige apparatuur en installaties. Het energieverbruik van een kantoor wordt uitgedrukt...

Het gebouw als energiehub: toekomstmuziek?

Het net is vol, hoor je op steeds meer plekken in Nederland. Als we de samenleving verder willen elektrificeren, is congestie wellicht de belangrijkste opgave om in te vullen. Gelukkig zijn er oplossingsrichtingen, zoals het optimaal afstemmen van...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.