Skip to content

Europees Parlement stemt in met herziening EPBD en wil zonnepanelen verplichten

Het Europees Parlement heeft ingestemd met de herziening van de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)-richtlijn en wil dat elk nieuw gebouw vanaf 2028 verplicht van zonnepanelen wordt voorzien.

Vorige maand heeft de commissie voor Industry, Research and Energy (ITRE) van het Europees Parlement al ingestemd met de herziening van de EPBD-richtlijn.

343 stemmen voor

Het Parlement heeft zijn standpunt nu aangenomen met 343 stemmen voor, 216 tegen en met 78 onthoudingen.

De herziening van de EPBD-richtlijn werd eind 2021 voorgesteld door de Europese Commissie. De Europese energieministers bereikten afgelopen oktober in de Raad van de Europese Unie een akkoord. Nu ook het Europees Parlement heeft ingestemd, kunnen de onderhandelingen met de Raad van de Europese Unie – waarin de 27 lidstaten vertegenwoordigd zijn – van start om een akkoord te bereiken over hoe de uiteindelijke wet eruit moet zien.

2030 en 2050

De EU wil met de herziene EPBD-richtlijn de broeikasgasuitstoot en het energieverbruik in de bouwsector van de EU uiterlijk in 2030 sterk verminderen en de bouwsector tegen 2050 zelfs klimaatneutraal maken. Ook moeten gebouwen die niet energie-efficiënt zijn vaker worden gerenoveerd en moet er meer informatie worden uitgewisseld over de energieprestatie van gebouwen.

Elk nieuw gebouw moet wat het Europees Parlement betreft vanaf 2028 emissievrij zijn, tenzij het eigendom is van een overheidsinstantie of door een overheid wordt geëxploiteerd of gebruikt. In dat geval is de deadline 2 jaar eerder: in 2026. Daarnaast moet elk nieuw gebouw uiterlijk in 2028 worden voorzien van zonnepanelen, voor zover dit technisch en economisch mogelijk is. Woongebouwen die ingrijpend worden gerenoveerd, hebben tot 2032 de tijd. De lidstaten moeten in hun nationale renovatieplannen de benodigde maatregelen vastleggen om de doelen te behalen.

Vrijstellen

Monumenten worden daarbij uitgesloten van de nieuwe regels. Verder kunnen de EU-landen beslissen om gebouwen vrij te stellen die moeten worden beschermd vanwege hun bijzondere architecturale of historische waarde.

De EU-lidstaten kunnen bovendien sociale huurwoningen vrijstellen, omdat renovaties in deze gebouwen zouden leiden tot hogere huurprijzen die niet gecompenseerd kunnen worden door besparingen op de energierekening.

 

Deel "Europees Parlement stemt in met herziening EPBD en wil zonnepanelen verplichten" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Zonnepanelen Oranjedak

Historische groei aantal zonnepanelen op woningdaken in 2022

Netbeheerders hebben in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken waargenomen. Belangrijke aanjager van de populariteit van zonnepanelen onder woningbezitters is de salderingsregeling, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland. Deze regeling heeft vanaf 2004 gezorgd voor een...

Triple Solar haalt 10 miljoen euro groeikapitaal op

Triple Solar, uitvinder van de PVT-warmtepomp en bijbehorende PVT-warmtepomppanelen, heeft met pensioenfonds ABP een belangrijke nieuwe aandeelhouder aangetrokken om ook de komende jaren voorop te kunnen blijven lopen in de energietransitie. ABP investeert via haar vermogensbeheerder APG samen...

Hoe haal je rendement uit zonnestroom?

In de Regionale Energie Strategieën (RES) wordt sterk ingezet op zonnestroom. Voor ondernemingen is het dus een uitgelezen moment om hierop in te springen. Maar als die panelen er eenmaal liggen, wat dan? Hoe krijgt je organisatie financieel...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.