Skip to content

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen ‘strengere koudemiddelwetgeving’ en ‘het belang van een brede uitrol van warmtepompen’.

De eerdere uitspraken van Eickhout stonden in een document met amendementen op een voorstel van de Europese Commissie om de F-gassenregels aan te scherpen. De F-gassenrapporteur riep hierin op tot een volledige ban op gefluodeerde gassen, zoals HFO’s en HFK’s. Met name vanuit warmtepomp- en aircofabrikanten volgden kritische geluiden op de amendementen van Eickhout. Volgens verschillende belangenorganisaties, waaronder de EHPA, EPEE, AREA en Eurovent, kan een volledige HFK-ban ertoe leiden dat er veel minder warmtepompen op de Europese markt komen. Hierdoor zou de energietransitie – en daarmee de klimaatdoelstelling van de EU – juist worden tegengewerkt.

‘Veel geleerd over warmtepompen’

Tijdens een recente commissievergadering van het Europarlement kwam Eickhout met een nuancering op zijn eerdere standpunt. Als reden hiervoor gaf hij aan “de afgelopen maanden veel te hebben geleerd over warmtepompen”. Dat gaf hem naar eigen zeggen het inzicht dat er verschillende typen – zoals monoblocks en splits – zijn die op meerdere aspecten, waaronder de veiligheidsvoorschriften, van elkaar afwijken. Voor bepaalde warmtepompen kan implementatie van verregaande wetgeving problematisch zijn. “We zullen het juiste evenwicht moeten vinden bij het versnellen van de omschakeling naar natuurlijke alternatieven”, zei Eickhout. “Daarbij denk ik ook aan REPowerEU, waar een grote uitrol van warmtepompen onderdeel van uitmaakt. Het vinden van die balans wordt een uitdaging voor ons allemaal.”

Waarschuwing voor ‘conservatisme’

Tijdens de commissievergadering waarin Eickhout zijn standpunt wat leek te nuanceren, waarschuwde hij ook meteen voor ‘conservatisme’ in de HVAC-sector. Volgens Eickhout kwamen fabrikanten tien jaar geleden – tijdens discussies over de toenmalige aanscherping van de F-gassenverordening – met dezelfde argumenten. Nieuwe wetgeving leidde er destijds echter toe dat ze sneller konden bewegen dan ze zelf dachten, aldus de F-gassenrapporteur. “De ontwikkeling van natuurlijke alternatieven is sindsdien flink versneld.”

Bron: Cooling Post

Deel "EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Hoeveel Gas bespaar je in je bedrijfspand bij het gebruik van een warmtepomp?

De hoeveelheid gas die wordt bespaard bij het gebruik van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals het type warmtepomp, de grootte van het bedrijfspand, de mate van isolatie en het verwarmingspatroon. Over het algemeen kan worden...

Welke soorten warmtepompen heb je?

Er zijn vier hoofdtypen warmtepompen: lucht-lucht, lucht-water, water-water en grond-water. Elk type warmtepomp maakt gebruik van een verschillende bron van energie om warmte te produceren en te verplaatsen.   Hoe werkt een lucht-lucht warmtepomp? Een lucht-lucht warmtepomp werkt...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.