Skip to content

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen ‘strengere koudemiddelwetgeving’ en ‘het belang van een brede uitrol van warmtepompen’.

De eerdere uitspraken van Eickhout stonden in een document met amendementen op een voorstel van de Europese Commissie om de F-gassenregels aan te scherpen. De F-gassenrapporteur riep hierin op tot een volledige ban op gefluodeerde gassen, zoals HFO’s en HFK’s. Met name vanuit warmtepomp- en aircofabrikanten volgden kritische geluiden op de amendementen van Eickhout. Volgens verschillende belangenorganisaties, waaronder de EHPA, EPEE, AREA en Eurovent, kan een volledige HFK-ban ertoe leiden dat er veel minder warmtepompen op de Europese markt komen. Hierdoor zou de energietransitie – en daarmee de klimaatdoelstelling van de EU – juist worden tegengewerkt.

‘Veel geleerd over warmtepompen’

Tijdens een recente commissievergadering van het Europarlement kwam Eickhout met een nuancering op zijn eerdere standpunt. Als reden hiervoor gaf hij aan “de afgelopen maanden veel te hebben geleerd over warmtepompen”. Dat gaf hem naar eigen zeggen het inzicht dat er verschillende typen – zoals monoblocks en splits – zijn die op meerdere aspecten, waaronder de veiligheidsvoorschriften, van elkaar afwijken. Voor bepaalde warmtepompen kan implementatie van verregaande wetgeving problematisch zijn. “We zullen het juiste evenwicht moeten vinden bij het versnellen van de omschakeling naar natuurlijke alternatieven”, zei Eickhout. “Daarbij denk ik ook aan REPowerEU, waar een grote uitrol van warmtepompen onderdeel van uitmaakt. Het vinden van die balans wordt een uitdaging voor ons allemaal.”

Waarschuwing voor ‘conservatisme’

Tijdens de commissievergadering waarin Eickhout zijn standpunt wat leek te nuanceren, waarschuwde hij ook meteen voor ‘conservatisme’ in de HVAC-sector. Volgens Eickhout kwamen fabrikanten tien jaar geleden – tijdens discussies over de toenmalige aanscherping van de F-gassenverordening – met dezelfde argumenten. Nieuwe wetgeving leidde er destijds echter toe dat ze sneller konden bewegen dan ze zelf dachten, aldus de F-gassenrapporteur. “De ontwikkeling van natuurlijke alternatieven is sindsdien flink versneld.”

Bron: Cooling Post

Deel "EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

This is Tooltip!

Nieuwe norm verruimt mogelijkheden voor propaan in airco’s en warmtepompen

This is Tooltip!
De toepassing van propaan als HFK-alternatief in airco’s en warmtepompen stuit op regelgeving.  De norm die bepaalt dat voor dit koudemiddel in verband met ontvlambaarheid een beperkte vullimiet geldt, is onlangs echter gewijzigd. Dit heeft ingrijpende gevolgen. De...

Installateurs: jaar wachttijd warmtepomp in 2026 verdwenen

This is Tooltip!
 De huidige wachttijden van vaak een jaar voor het plaatsen van de in 2026 verplichte warmtepomp zijn tegen die tijd verdwenen. Volgens ondernemersvereniging Techniek Nederland verdubbelt de komende jaren het personeelstekort in de installatiebranche tot 40.000 mensen, maar...

Drie warmtepompen genomineerd voor VSK Awards 2022

This is Tooltip!
Vandaag op de openingsdag van vakbeurs VSK, worden de VSK Awards 2022 uitgereikt. De jury die bepaalt welke innovaties uiteindelijk een award krijgen, heeft in de aanloop naar de beurs negen kanshebbers geselecteerd. Drie van deze negen innovaties...

Onze partners

This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.