Skip to content

Enorme vraag naar subsidie voor warmtepompen en isolatie

Dakisolatie Isolatie Centraal

Consumenten en bedrijven hebben in maart voor een recordbedrag subsidie aangevraagd voor isolatiemaatregelen, warmtepompen en zonneboilers via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

In maart 2022 werd in totaal 23,1 miljoen euro subsidie aangevraagd: een absoluut record. In de geschiedenis van de subsidieregeling werd alleen in de maanden december 2018 (20,3 miljoen euro) en september 2019 (21 miljoen euro) meer dan 20 miljoen euro subsidie aangevraagd. In 2018 kwamen echter ook biomassaketels en pelletkachels nog in aanmerking voor subsidie. Consumenten en bedrijven kregen destijds bovendien ook subsidie als zij zonneboilers en warmtepompen bij nieuwbouw toepasten, maar dat is sinds 1 januari 2020 niet langer het geval.

185 procent meer zonnewarmte

Daarbij werd afgelopen maand door particulieren voor 500.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers, wat een groei van 66 procent betekent ten opzichte van de maanden januari en februari. In de zakelijke markt werd 300.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers, een verdrievoudiging ten opzichte van de voorgaande maand.

Ter vergelijking: in het eerste kwartaal van 2021 werd door consumenten 400.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers en zakelijk werd 300.000 euro subsidie aangevraagd voor zonneboilers. Daarmee is er door consumenten en bedrijven in het eerste kwartaal 185 procent meer subsidie aangevraagd dan in het eerste kwartaal van 2021.

228 miljoen euro

Dit kalenderjaar is er via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) 228 miljoen euro subsidie beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Bovendien zijn de subsidiepercentages verhoogd naar 30 procent van het investeringsbedrag.

Particuliere aanvragen

In de maand maart 2022 zijn er door particulieren 6.426 aanvragen ingediend voor 13.708 apparaten en maatregelen. Onderstaande grafiek toont de stijgende lijn van het geclaimde subsidiebudget door particulieren die, naar alle waarschijnlijkheid ingegeven door de hoge stroom- en gasprijzen, sinds afgelopen zomer is ingezet.

Zakelijke aanvragen

Het aantal zakelijke aanvragen bedroeg in de maand maart 427 stuks voor 1.578 apparaten. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van het zakelijk geclaimde subsidiebudget.

Isolatie blijft populairst
Net als in het afgelopen kalenderjaar is isolatie veruit de populairste maatregel binnen de ISDE: 65 procent van het door consumenten geclaimde subsidiebudget ging in het eerste kwartaal naar isolatiemaatregelen.

 

Deel "Enorme vraag naar subsidie voor warmtepompen en isolatie" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.