Skip to content

Energielabel C kantoren stagneert door coronacrisis

Per 1 januari 2023 geldt voor kantoren de energielabel C-verplichting. Voor kantoren moet dan minimaal energielabel C zijn geregistreerd. Het aantal kantoren dat voldoet aan deze verplichting neemt nog steeds toe, maar lijkt te stagneren. De lineaire stijging in het aantal groene labels die de afgelopen jaren zichtbaar was, lijkt het laatste half jaar iets af te zwakken. Mogelijk is de coronacrisis van invloed geweest op het aantal labelregistraties voor kantoren. Als in 2023 alle label C-plichtige kantoren een groen label moeten hebben, zal de groei van het aantal labels weer snel aan moeten trekken.

Stand van zaken per 1 juli 2020

RVO maakte een schatting van het aantal label C-plichtige kantoren en hun energielabels. Volgens deze schatting zijn er nu ongeveer 97.000 kantoren in Nederland, waarvan zo’n 62.000 moeten voldoen aan de label C-verplichting (*).

Percentages

Op basis van de nieuwste cijfers per 1 juli 2020 blijkt dat inmiddels 34% van de label C-plichtige kantoren een groen energielabel van C of beter heeft. Daarmee voldoen ze aan de verplichtingen. Een half jaar geleden was dit aandeel nog 32%. Daarnaast heeft 12% van de kantoren een label D of slechter en dit percentage bleef in het afgelopen half jaar ongewijzigd. Voor de overige 54% van de kantoren is nu nog geen energielabel geregistreerd (**).

Grafiek groei energielabels vanaf eind 2012

Onderstaande grafiek toont de groei van de rode en groene energielabels tijdens de laatste 8 jaar.

Aantallen

In aantallen hebben nu ruim 21.000 label C-plichtige kantoren een groen label (A t/m C) en ruim 7.000 kantoren een rood label (D t/m G). De label-C-plichtige kantoren met een rood label of zonder geregistreerd label voldoen nog niet aan de minimale eisen.

Vergeleken met de totale kantorenvoorraad (dus inclusief de kantoren zonder label C-plicht) is voor de label C-plichtige kantoren relatief vaker een label geregistreerd (46% versus 40%). Dit betreft vooral label C of beter (34% versus 29%).

* Met ‘kantoor’ bedoelen we hier verblijfsobjecten met alleen een kantoorfunctie. Combi-kantoren worden hierin niet meegenomen. Dit zijn verblijfobjecten die, naast de kantoorfunctie, nog andere gebruiksfuncties hebben.
** In deze cijfers zijn niet meegenomen de kantoren waarvan het niet in te schatten is of ze label C-plichtig zijn op basis van de bij RVO beschikbare gegevens.

 

 

Deel "Energielabel C kantoren stagneert door coronacrisis" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Zonmanagement Main Energie

Nieuwe tools om energieprestaties van gebouwen te controleren

Het controleren van de energieprestaties van gebouw wordt een stuk makkelijker. De website klimaatinstallatiecheck.nl is namelijk uitgebreid met twee handige nieuwe tools: de BENGcheck (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) en de energielabelcheck. Deze vullen de bestaande binnenklimaatcheck aan. Dankzij de...
merin zonnepanelen

Forse CO2-uitstoot productie zonnepanelen stijgt verder

Bij alle positieve berichten over de enorme hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, past een stevige kanttekening. De productie ervan is verre van smetteloos en zorgt voor een te forse CO2-uitstoot om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat...
vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.