Skip to content

Energie besparen door warmte- en koud opslag

Vrijwel alle gebouwen en kassen van Wageningen University & Research op Wageningen Campus gaan voor de verwarming en de koeling op termijn gebruik maken van Warmte Koud Opslag (WKO). WKO levert WUR uiteindelijk een enorme energiebesparing op zonder noemenswaardige CO2-uitstoot. De pompen gebruiken wel stroom, maar WUR gebruikt daarvoor haar eigen groene stroom.

Principe van Warmte Koude Opslag (WKO)

Warmte Koude Opslag is een duurzame energievoorziening waarbij warmte en koude via een warmtewisselaar (tegenstroomapparaat, TSA) worden opgeslagen in een watervoerend zandpakket 90 meter diep in de grond. ’s Zomers wordt een gebouw gekoeld met water uit de koude bronnen. En ’s winters wordt een gebouw via dezelfde warmtewisselaar, maar nu in combinatie met een warmtepomp, verwarmd met grondwater uit de warmte bron. Het opgewarmde water uit de koude bronnen wordt opgeslagen in de warmte bronnen en het afgekoelde water uit de warmte bronnen in de koude bronnen. Zowel de koude als de warmte bronnen zijn onderling verbonden met een ringleiding.

Met de aanleg van de ringleidingen wil WUR jaarlijks ruim 1,3 miljoen kuub aardgas besparen. Dit komt overeen met een vermindering van ongeveer 2.400 ton CO2 per jaar, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 900 gasverbruikende huishoudens.

Afbeelding 1. Schematisch WKO-systeem
Afbeelding 1. Schematisch WKO-systeem

Het grondwater wordt dus heen en weer gepompt tussen de koude bron en de warmte bron. Links de situatie bij een koeltevraag en rechts bij een warmtevraag.

WKO op de Campus

Warmte en koude bronnen kunnen niet direct naast elkaar worden geboord. Daarom zijn in het watervoerend zandpakket onder de campus drie ondergrondse temperatuurstraten gerealiseerd. Twee kleinere koude zones aan de randen en een warmtezone in het midden. Dit zijn eigenlijk een soort accu’s, waar we diep onder de grond warmte of koude uit gebouwen opslaan voor hergebruik. In totaal liggen er negen bronnen in de koude zones en negen in de warmte zone. Op twee ringleidingen die de bronnen onderling verbindt, zijn vervolgens de gebouwen aangesloten. De WKO-ring plus een aantal nieuwe bronnen zijn in 2020-2021 aangelegd.

Afbeelding 2. Warmte- en koude-straten op Wageningen Campus met daarin de bronnen (inclusief 6 toekomstige bronnen).
Afbeelding 2. Warmte- en koude-straten op Wageningen Campus met daarin de bronnen (inclusief 6 toekomstige bronnen).

 

Omkeerbare temperatuuroverdracht

Het warme water pompen we op naar het gebouw, als er behoefte is aan warmte. In ieder aangesloten gebouw zit een warmtewisselaar, die de warmte van het grondwater, zo’n 14-16 graden, overdraagt aan het water van de interne gebouwinstallatie. Die pompt het vervolgens naar een warmtepomp. De warmtepomp onttrekt vervolgens de warmte en koelt het water van de gebouwinstallatie zo terug naar zo’n 5 graden. De warmtepomp krikt de watertemperatuur daarmee op naar ca. 55 graden voor de verwarming van het gebouw. Het afgekoelde water gaat daarna terug naar de warmtewisselaar die het vervolgens terugpompt in de koude bron.

Op het moment dat er behoefte is aan koeling draait het proces in omgekeerde richting. We pompen dan water van 7-8 graden op uit de koude bron. In het koelproces is de inzet van de warmtepomp niet nodig.

Gedurende het seizoen warmt de koude bron iets op en koelt de warme bron iets af. Hierdoor is de temperatuur van het water dat we oppompen uit de bronnen niet het hele jaar gelijk. Het absolute temperatuurverschil tussen beide zones blijft echter vrij constant.

Lees hier over hoe warmteneten en warmte koud opslag de laatste jaren enorm zijn gegroeid op OGwijzer.

Deel "Energie besparen door warmte- en koud opslag" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Verwarmingssystemen gaan een cruciale rol spelen.

Verwarmingssystemen van een vermogen vanaf 70kW moeten vanaf 10 maart gekeurd worden door een SCIOS Scope 14-gecertificeerd inspectiebedrijf. Het gaat daarbij niet alleen over de stookinstallatie zelf, maar ook om het distributie- en afgiftesysteem. Doel is om zo...

Hybride warmtesysteem: nieuwe combi van WKO

In Nijmegen wordt binnenkort een lokale hybride  warmtesysteem  en koudeopslag (WKO) gecombineerd met de al aanwezige stadswarmte. Dit nieuwe hydride warmtesysteem wordt in 2024 door Vattenfall en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling aangelegd voor driehonderd nieuwbouwwoningen aan het Waalfront...

Kachels krijgen nieuwe eisen die van kracht gaan

Kachels en haarden moeten vanaf januari aan strengere eisen voldoen. Eigenlijk hadden die al twee jaar geleden van kracht moeten worden, maar het blijkt dat de Europese Commissie een stokje voor dat kabinetsvoornemen heeft gestoken. Het gaat om...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.