Skip to content

Eerste Nederlandse kantoor met Binnenklimaat label

Het verduurzaamde kantoorgebouw van adviseursbureau DWA in Gouda is als eerste in Nederland voorzien van een gecertificeerd Binnenklimaat Label. Het kantoor verkreeg een Binnenklimaat Label A. Met het label kunnen zowel gebouweigenaren als werkgevers aantonen dat de werkplek gezond en comfortabel is.

Bij de renovatie van DWA’s kantoor in Gouda is veel aandacht besteed aan gezondheid en comfort. “Het is voor ons buitengewoon inspirerend dat onze resultaten getoetst en gewogen zijn en bekroond met Binnenklimaat Label A ‘zeer goed”, zegt Jaap Dijkgraaf, algemeen directeur bij DWA.“We hebben daarmee aangetoond dat met vakmanschap, creativiteit en doorzettingsvermogen ook bij renovatie hoge standaarden zijn te halen.”

Dataverzameling

Voor het tot stand komen van een Binnenklimaat Label worden een inspectie op locatie uitgevoerd, enquêtes gehouden en binnenklimaatdata verzameld. Voor het definitieve label wordt een jaar lang klimaatdata verzameld via een standaard meetkit of gegevens uit een Smart-Sensor-netwerk. Niet alleen temperatuur, vocht en CO2 worden gemeten, ook is fijnstof aan de data-collectie toegevoegd.

Wilfred van der Plas, expert Smart Buildings bij DWA: “Omdat het DWA-kantoor in Gouda al voorzien was van een Smart-Sensor-netwerk hadden wij een enorme voorsprong. Hierdoor konden we alle data snel en eenvoudig ontsluiten voor het Binnenklimaat Label. Door inzet van ons platform hebben wij realtime inzicht in het binnenklimaat en de energieprestatie van het gebouw.”

Klasse A-gebouw met binnenklimaat

Of een kantoor voldoet aan de normen van het Binnenklimaat Label, wordt getoetst aan de hand van vier onderdelen uit het Programma van Eisen Gezonde Kantoren: lucht, licht, klimaat en geluid. Het PvE Gezonde Kantoren is een handreiking voor het ontwikkelen en herontwikkeling van kantoren die niet alleen energiezuinig moeten worden, maar ook gezond en comfortabel moeten zijn. Voor de vier onderdelen zijn drie ambitieniveaus geformuleerd. Klasse C geeft een ‘voldoende’ aan, klasse B betekent ‘goed’ en de beste beoordeling is klasse A, met een ‘zeer goed’. Door het Binnenklimaat Label te behalen, kom je in een database die aantoont welke gebouwen aantoonbaar gezond zijn.

Ventevent

Adviseur Marije te Kulve van BBA Binnenmilieu presenteerde op 1 juni tijdens het online ventilatiecongres Ventevent het vernieuwde Programma van Eisen voor Gezonde kantoren én het nieuwe Binnenklimaat Label. Haar presentatie is hier terug te kijken. Het Programma van Eisen Gezonde Kantoren is te downloaden bij het Platform Binnenklimaat.

Lees hier over het eerste Nederlandse kantoor dat  voldoet aan de Parijs klimaatdoelstellingen.

Deel "Eerste Nederlandse kantoor met Binnenklimaat label" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

verduurzaming Heijmans

Heijmans hakt het onderwerp verduurzaming in stukken

CPO Esther Donders vertelt waarom verduurzaming een steeds belangrijkere onderwerp wordt voor Heijmans. Wat betekent duurzaamheid voor jou?  ‘Duurzaamheid is ons ticket naar de toekomst. Zoals we op deze aarde bezig waren en nog zijn, dat gaat ’m...
merin zonnepanelen

Panattoni Nederland en Sunrock gaan samenwerken aan groene warehouses

Logistiek vastgoedontwikkelaar Panattoni Nederland en Sunrock, marktleider in grootschalige zonne-installaties gaan samenwerken. Het doel is om Panattoni-daken maximaal in te zetten voor het opwekken van groene energie via zonnepanelen. Warehouses moeten en kunnen duurzamer. Onder meer door daken...

Door oorlog in Oekraïne wil EC gebouwen versneld verduurzamen

De voorstellen in de Europese Green Deal om gebouwen te verduurzamen, zijn nog voordat ze worden ingevoerd al achterhaald. Dat meldt Pau Garcia Audi, Policy Officer EPBD bij de Europese Commissie. Door de Russische inval in Oekraïne wil...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.