Skip to content

Duurzaamheid wordt een zware opgave voor kantoorvastgoed

Uit wereldwijde studies is gebleken dat de bouwsector bijdraagt aan ongeveer 40 procent van de wereldwijde co2-uitstoot. Het rapport heeft vastgesteld gesteld dat het voor de overgrote deel van bedrijven moeilijk gaat woorden om uitstoot neutraal te woorden voor 2030.

“De boodschap aan pandeigenaren is luid en duidelijk”, zegt Faisal Durrani, hoofd van het Midden-Oostenonderzoek . “Groene ambities van gebouwen verwezenlijken zal een belangrijk slagveld worden in de economie na dat de pandemie voorbij is, door hybride werken bijvoorbeeld wordt het behalen van die ambities steeds makkelijker.

Hoeveel van je huidige portofolio ziet u als groene duurzaamheid of duurzame kantoorvastgoed?

De Verenigde Arabische emiraten is momenteel de thuisbasis van 869 groen beoordeelde gebouwen. De VS leidt de ranglijst met bijna 81.000 groene gebouwen en op stadsniveau, staat London op de eerste plaats met 3.000 milieu-geaccrediteerde gebouwen.

Qatar staat op de 32e plaats met 140 gebouwen met een groene beoordeling, terwijl Saoedi-Arabië op de 54e plaats staats met 38 gebouwen met een groene beoordeling heeft. Koeweit en Oman hebben elk 12 groen geaccrediteerde gebouwen en staan respectievelijk op de 69e en 70e plaats.

“Voor bedrijven in de hele regio zal de vraag groot zijn om kostenvoordelen van het verduurzamen van ondernemingen af te wegen “, zegt Durrani. “Aangezien investeerders en bedrijven steeds meer rekening houden met de duurzaamheid van gebouwen in hun besluitvorming.

Verlangen gedempt door capaciteit

Het rapport toont een groeiende wens van bedrijven om duurzamer te worden. 40 procent van de bedrijven netto-0 uitstoot-doelstelling hebben vastgesteld. Daarvan wilt 77 procent dit tegen 2030 wil bereiken.

“De grootste uitdaging voor bedrijven vandaag is het creëren van een Covid-veilige werkomgeving, maar een omgeving die ook verder gaat dan een e-mailfabriek”, zegt Durrani. “Kantoren en kantoorvastgoed moet kansen bieden voor echte samenwerking. ‘Groener’ zijn zal een belangrijke onderscheidende factor zijn, aangezien bedrijven hun strategieën nu aanpassen om juist meer personeel terug op de werkplek te krijgen.”

Durrani concludeert: “Ontwikkelaars en verhuurders in het Midden-Oosten hebben grote stappen gezet in het leveren van toonaangevende groene gebouwen. Met verbluffende technologieën, zoals het condensatie oogstsysteem op de Burj Khalifah of de drie geïntegreerde windturbines op het Bahrein World Trade Centre. Soort gelijke technologieën moeten breder worden toegepast om verhuurders te laten concurreren op een gelijk speelveld voor steeds groener wordende bedrijven.”

Lees hier meer over duurzaamheid en de rol van gemeentes.

Deel "Duurzaamheid wordt een zware opgave voor kantoorvastgoed" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Meer ruimte, minder vocht en ook nog eens duurzaam: waarom het nieuwe rijksdepot uniek is voor Nederland

De collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis het Loo liggen er: de gloednieuwe rijksdepot in Amersfoort. Normaal gesproken slurpen dit soort gebouwen energie, maar deze is helemaal klimaatneutraal. “De mantel van het gebouw isoleert als...

CBRE volledig CO2-neutraal in 2040

CBRE heeft bekendgemaakt dat het in 2040 volledig CO2-neutraal wil zijn. Voor CBRE omvat dit doel niet alleen de CO2-uitstoot van de eigen activiteiten, maar ook die van het vastgoed dat het beheert voor beleggers en huurders, evenals de...

Tekort aan installateurs zit verduurzaming vastgoed in de weg

Daarvoor waarschuwt ABN Amro in een nieuw rapport. Doordat het voor bedrijven steeds moeilijker is voldoende geschikt installateurs te vinden, zou inmiddels 30 procent van de vacatures in de installatiesector onvervulbaar zijn. Dat is hoger dan voor de corona-uitbraak...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.