Skip to content

Dutch Green Building Week: lokaal, sociaal en duurzaam

DGBC organiseert dit jaar van 10 tot en met 14 oktober de twaalfde Dutch Green Building Week. Onder de noemer ‘Hier gaan we voor!’ staat deze editie volledig in het teken van initiatieven die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzame steden en gemeenschappen. “Lokaal, sociaal en duurzaam dus. We koppelen deze week nadrukkelijk aan de Sustainable Development Goals”, zo licht Annemarie van Doorn toe. “We roepen onze achterban op om een podium te geven aan lokale initiatieven waar zij écht voor gaan. En vertel erbij wat je nodig hebt om op te schalen!’’

Naast talkshows, rondleidingen en andere bijeenkomsten organiseert DGBC in deze week het jaarlijkse festival op 11 oktober in theater Zuidplein (Rotterdam) en op donderdag 13 oktober staat het galadiner in CIRCL (Amsterdam, Zuidas) op het programma.

Hier gaan we voor!

“We zien dat de urgentie groeit om onze leefomgeving gezond, betaalbaar en duurzaam te houden. We zien schaarste op elk gebied: energie, betaalbare woningen, biodiversiteit, ruimte. Zo komt er steeds meer ongelijkheid in onze samenleving. Hoe verbinden wij al deze opgaven? Waar gaan wij voor als sector? En waar ga jij voor met jouw bedrijf?” Annemarie van Doorn: “Logisch dus dat we voor de DGBW het thema kiezen ‘Hier gaan we voor!’ Dat is actief en positief, en geeft richting”.
Van Doorn vervolgt: “De klimaatdoelstellingen zijn urgent, daarom hebben we het vaak over ‘mòeten’, maar het ‘willen’ is net zo krachtig. Dat merk ik ook bij onze bijna 400 partners. Heel wat bedrijven en organisaties doen al veel, dat komt voort uit een echte wil. Ze voelen de urgentie en willen iets doen. De SDG’s nodigen ons uit om breed te blijven kijken: we moeten meerdere maatschappelijke doelen tegelijk bedienen. Bijvoorbeeld duurzaamheid combineren met betaalbaarheid. Daar kun je grote veranderingen mee realiseren. Maar het gaat niet snel genoeg. Daarom willen we tijdens de week veel aandacht besteden aan duurzame innovaties en (lokale) initiatieven van bedrijven en burgers die opschaling nodig hebben. Laten we stoppen met het wiel opnieuw uitvinden!”

Koppeling met de SDG’s

Voor organisaties die aan de slag willen met duurzaam ondernemen, bepalen de Sustainable Development Goals (SDG’s) veelal de koers. Wereldwijd werken bedrijven, organisaties en overheden aan deze duurzame doelen van de Verenigde Naties, die ook in Nederland doorsijpelen in de diverse missies, visies en strategieën.

DGBC is sinds begin 2022 alliantiecoördinator voor SDG 11, die gericht is op duurzame steden en gemeenschappen. Alle activiteiten en voorbeelden die tijdens de week voorbij komen hebben een duidelijke relatie met een of meerdere SDG’s en laten daarmee zien hoe de gebouwde omgeving kan bijdragen aan deze ‘werelddoelen’.  Ook binnen DGBC hebben we nu in kaart hoe onze programma’s en initiatieven verbonden zijn met de SDG’s, daar laten we de komende tijd meer van zien!”

Over de Dutch Green Building Week

De speciale week is al jaren dé landelijke campagneweek voor duurzaam bouwen en (her)ontwikkelen. De week geeft podium aan bedrijven en instellingen die voorlopen op CO2-reductie, circulariteit, klimaatadaptatie en gezondheid. Organisaties kunnen zich op allerlei manieren verbinden aan de week: via webinars, talkshows, rondleidingen, kleinschalige bijeenkomsten en netwerkmomenten. Tijdens de Dutch Green Building Week zijn er veel momenten om in contact te komen met nationale pioniers, te luisteren naar creatieve denkers en doeners en naar mensen die een toekomstbestendige omgeving en samenleving mogelijk maken.

Deel "Dutch Green Building Week: lokaal, sociaal en duurzaam" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Vastgoed verduurzamen: wel of niet investeren?

Het wordt steeds belangrijker om te verduurzamen, zo ook in de vastgoedwereld. De overheid stelt hiervoor steeds strengere eisen. Gebouwen moeten bijvoorbeeld energiezuinig zijn, zodat ze minder CO2 uitstoten. Je vastgoed verduurzamen heeft een aantal belangrijke voordelen. Hier...

Een van de oudste gebouwen op de Zuidas maakt zich op voor een grote transformatie

Nuveen en G&S Vastgoed hebben nog geen huurder aangetrokken voor het kantoorgebouw Prinses Irenestraat 59 in Amsterdam. Dat zegt Sebastian Zwart, portefeuillemanager bij Nuveen Real Estate, desgevraagd bij de aankondiging van de renovatie van het pand. De aanleiding voor de...
checklist brandveiligheid kantoor

Zo maak je een kantoorgebouw brandveilig

Vanuit de overheid zijn er veel regels betreft het brandveilig maken van kantoorgebouwen. Ieder kantoor moet aan deze regels voldoen. Er is een uitgebreid bouwbesluit waarin je een overzicht van de afspraken kunt lezen. Wij hebben een artikel...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.