Skip to content

Dura Vermeer Inspiration Centre is Nederlands nieuwste ‘Smart Building’

Langs de A2 in Utrecht staat het Dura Vermeer Inspiration Centre. Een multifunctioneel gebouw van ca. 7.500 m2 waarin verbinden, ontmoeten en samenwerken centraal staat. Het gebouw is volledig gasloos, heeft energiezuinige verlichting en de energie wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. Het Dura Vermeer Inspiration Centre faciliteert in iedere ruimte een optimale digitale werkomgeving. Een omgeving waarin creativiteit ontstaat, ideeën opbloeien en je gebruik kan maken van specifieke AR-VR- en BIM-ruimtes. Het Dura Vermeer Inspiration Centre is een ontwerp van MONK Architecten.

Gebouwprestaties meten 

De behoefte van gebruikers vertalen naar IT-oplossingen… dat ziet Dave Vernooij, als Manager Data en Informatiemanagement van Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed als zijn kernopdracht. Hoe kan het gebouw beter presteren en biedt deze maximaal comfort aan de gebruikers? Welke rol speelt data erbij en moet er gekozen worden voor wat technisch mogelijk is of voor wat de beste resultaten geeft? Het zijn vragen die in de hele ontwikkeling centraal hebben gestaan. Dave houdt daarbij altijd één duidelijke stelregel aan: je moet eerst weten wat je wilt maken en waarom, en dan pas de juiste digitale toepassingen kiezen.

Destijds had iedereen de mond vol van BIM, dat was een enorme vernieuwing in onze wereld. De mogelijkheden die volgden waren enorm en veelbelovend. Toch denk ik dat het de kunst is om je niet te verliezen in wat digitaal mogelijk is, maar je vooral steeds af te vragen wat de klant eraan heeft. Data is een middel, maar nooit een doel op zich. Het helpt om zaken te voorspellen, maar kan nooit het denken zelf vervangen. Daar zijn echt mensen voor nodig. Maar het is wel heel mooi dat je met data kan laten zien wat je belooft én kan aantonen dat je dat waarmaakt.

Het DVIC moet een verbindingsplek zijn, een netwerkplek, waarin mensen in de best mogelijke omstandigheden kunnen werken. Het doel was om de beste oplossingen te combineren binnen een duurzame omgeving. Het resultaat daarvan is straks niet alleen te voelen, maar ook te zien. In het hele gebouw hangen schermen waarop je ziet hoe het gebouw presteert. Transparant voor iedereen, zoals dat hoort in een ‘live building’.

Wetenschappelijke basis 

Het DVIC is met recht een Smart Building te noemen. Iedereen heeft het over digitalisering en sensoring, maar wat heb je daar nou precies aan? Hoe zinvol is het om alles te implementeren en te meten en vooral: wat doe je met al die informatie?

“We wilden het gezondste gebouw bouwen, op basis van wetenschappelijke inzichten over prestaties van mensen. Samen met de Delft University of Technology werken we aan de meest optimale combinatie van klimaat, licht en geur binnen de muren van het DVIC. Wij bepalen per ruimte wat de beste instelling is, passend bij het type meeting. Dat is echt nieuw, en betekent ook dat je als gebruiker niet zelf aan de knoppen kan draaien… het optimum is vooraf bepaald en ingeregeld. Dat is in het begin vast wel even wennen, maar collega’s zullen het verschil echt gaan merken. Natuurlijk is feedback heel belangrijk. Daarom is het mogelijk om op een tablet aan de wand na elke meeting feedback te geven op de beleving van de ruimte. Mocht het nodig zijn, dan passen we de instellingen aan. Maar niet als deze afwijken van de wetenschappelijk bewezen uitgangspunten.”

Dura Vermeer wil graag een voortrekkersrol spelen in gebouwperformance, dat heeft echt de toekomst. De ervaring en digitale oplossingen kunnen worden meegenomen naar nieuwe projecten voor de opdrachtgevers. Digitalisering zal als product in de toekomst aangeboden worden. Zo kan in de toekomst iedereen ervaren hoe fijn het is om te werken in een zo gezond mogelijk en duurzaam gebouw.

Meer informatie over het DVIC >>

 

 

Deel "Dura Vermeer Inspiration Centre is Nederlands nieuwste ‘Smart Building’" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Eerste Nederlandse gebouw dat voldoet aan klimaatdoelstelling Parijs staat in Leiden

LEIDEN – Het eerste gebouw in Nederland dat helemaal voldoet aan de klimaatdoelstelling van het akkoord van Parijs staat in Leiden. Het nieuwe labatoriumgebouw op bedrijventerrein Bio Science Park moet onderdak bieden aan diverse start-ups en er worden...

Meer ruimte, minder vocht en ook nog eens duurzaam: waarom het nieuwe rijksdepot uniek is voor Nederland

De collecties van het Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum en Paleis het Loo liggen er: de gloednieuwe rijksdepot in Amersfoort. Normaal gesproken slurpen dit soort gebouwen energie, maar deze is helemaal klimaatneutraal. “De mantel van het gebouw isoleert als...

Eerste kantoor met gecertificeerd Binnenklimaat Label

Gerevitaliseerd kantoorgebouw is A-klasse gezond gebouw Het verduurzaamde kantoorgebouw van DWA aan de Harderwijkweg in Gouda is als eerste in Nederland voorzien van een gecertificeerd Binnenklimaat Label. En ook op het allerhoogste niveau: Binnenklimaat Label A ‘zeer goed’. Met...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.