Skip to content

Droogte als businesscase: deze 5 bedrijven doen het

Nederland heeft officieel te maken met een watertekort. Change Inc. heeft vijf bedrijven op een rij gezet die oplossingen bieden tegen waterschaarste.

De wereld bestaat voor zo’n 71 procent uit water. Maar slechts 2,5 procent is bruikbaar zoetwater. Daarom is het zaak om daar zuinig mee om te gaan. Deze bedrijven vonden manieren om minder zoet water te gebruiken.

1. Hydraloop vermindert het waterverbruik in gebouwen met 45 procent

“Ik had nooit gedacht dat Nederland ook een markt zou zijn”, zei directeur Arthur Valkieser in 2020 op een waterbeurs. Met zijn Hydraloop vermindert hij het waterverbruik in gebouwen met 45 procent. “Uiteindelijk vangen we 85 tot 90 procent van het water in huis op voor hergebruik. Als je dat twee keer gebruikt bespaar je dus 45 procent op je totale gebruik.”

De machine ziet eruit als een soort grote koelkast. Het apparaat wordt aangesloten op de afvoer van douches, baden, wasmachines, condens drogers, wasbakken en airco’s. Het water hiervan verdwijnt normaliter in het riool, maar niet in het geval van de hydraloop. Die desinfecteert en zuivert het water zodat het kan worden hergebruikt als spoelwater van het toilet, de wasmachine of het sproeien van de tuin.

Lees meer: Nederlandse Hydraloop laat de wereld zijn water twee keer gebruiken

2. SEA Water brengt zeewater als drinkwater in het schap

Nederlandse broers Tammo en Jort Wildschut gaan met behulp van zonne-energie zeewater omzetten naar drinkwater en dit verkopen in de supermarkt. Op die manier willen ze bewustzijn creëren voor de wereldwijde waterschaarste en consumenten tegelijkertijd stimuleren om lokaal water te drinken. Nu worden er wereldwijd dagelijks miljoenen flessen water verscheept.

Welke supermarkt brengt SEA Water in de schappen? Lees het hier.

3. Wavin slaat water op in steden

Wie wat bewaart die heeft wat, is het credo van Wavin. Het bedrijf levert infiltratiekratten voor opslag van regenwater tijdens heftige regenbuien. Dit water kan gecontroleerd de grond in worden geleid om het riool te ontlasten en verzakkingen door droogte te voorkomen. Daarnaast kan het gebruikt worden om planten te bewateren in droge periodes.

Lees ook: Investeerders riskeren miljarden verlies door wereldwijde watercrisis

4. Bavaria levert restwater aan boeren

Boeren zijn één van de eersten die de nadelige effecten van waterschaarste ervaren. In Het project ‘Boer Bier Water’ levert bierbrouwerij Bavaria water via een directe pijpleiding aan boeren in de omgeving. Op die manier wordt het water lokaal hergebruikt.

Ruud Bartholomeus, Chief Science Officer en hoofdonderzoeker Ecohydrologie bij wateronderzoeksinstituut KWR, ziet nog wel een paar uitdagingen. Zoals de kwaliteit van het restwater en beken die vaak ook afhankelijk zijn van waterlozing door bedrijven. “Dus daar zit de uitdaging: je kunt een deel van dat restwater gebruiken voor de landbouw, maar niet alles. De oplossing voor de één kan weer een probleem voor de ander zijn”, zei Bartholomeus eerder.

Lees hier meer: Omringd door water, maar toch heerst er droogte: kunnen we water hergebruiken?

5. Field Factors experimenteert met regenwaterleidingen

Het is belangrijk om slim om te gaan met de watervoorraden. Field Factors slaat net als Wavin water op onder de grond, maar het bedrijf denkt ook verder. Zo draait het samen met een gemeente een pilot om regenwaterleidingen aan te leggen. Op die manier hoeven we geen wc’s door te spoelen met kostbaar drinkwater.

Deel "Droogte als businesscase: deze 5 bedrijven doen het" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.