Skip to content

Drie tips voor een soepele eindafrekening servicekosten

Gemiddelde servicekosten voor een kantoor Eindafrekening servicekosten

Betalen uw huurders iedere maand of ieder kwartaal een voorschot op de servicekosten? Dan worstelt u misschien, net als veel andere verhuurders, met de jaarlijkse eindafrekening. Want de duidelijkheid van de regels rondom servicekosten bij commercieel vastgoed laat te wensen over. Om vervelende discussies met uw huurders te voorkomen, delen wij drie tips voor een soepele eindafrekening servicekosten.

Tip 1: maak vooraf duidelijke afspraken

Er is geen wettelijke definitie van servicekosten. Wat wel en niet onder servicekosten valt, bespreekt u met de huurder en legt u vast in de huurovereenkomst. U mag alleen de kosten in rekening brengen van services die de huurder ook daadwerkelijk gebruikt. Wij raden aan om alle servicekosten afzonderlijk te benoemen in de huurovereenkomst. Doet u dat niet? Dan kan de huurder bij de eindafrekening kosten die niet overeengekomen zijn terugvorderen.

Tip 2: hanteer een redelijke termijn

Bij verhuur van een woning moet de verhuurder de eindafrekening binnen 6 maanden na het verstrijken van het kalenderjaar aan de huurder verstrekken. Bij commercieel vastgoed is er geen wettelijke termijn. In een standaard ROZ-model huurovereenkomst wordt uitgegaan van een termijn van 12 maanden na afloop van het kalenderjaar waarop de servicekosten betrekking hebben.

Ook na een jaar kunt u nog servicekosten doorberekenen. De verjaringstermijn is 5 jaar. Toch raden wij u aan om een redelijke termijn te hanteren. Een late afrekening is een veelvoorkomend discussiepunt en dat kan leiden tot een verslechterde relatie met de huurder. eindafrekening servicekosten

Tip 3: maak de afrekening specifiek

Zorg ervoor dat de eindafrekening duidelijk is door elke kostensoort apart te vermelden. Laat ook zien hoe de berekening tot stand is gekomen en het aandeel van de huurder in die kosten. De huurder zou eenvoudig zelf moeten kunnen narekenen of de bedragen kloppen.

Blijkt dat de huurder servicekosten moet bijbetalen? Stuur dan meteen een betalingsverzoek mee. Dan kan het ontbrekende bedrag al binnen een maand op uw rekening staan.

 

Ook interessant… Wat zijn de gemiddelde servicekosten van een kantoor?

 

Deel "Drie tips voor een soepele eindafrekening servicekosten" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Wat zijn de servicekosten van een huismeester en een receptie

De servicekosten van een huismeester en de receptie

Wat zijn de gemiddelde servicekosten van een huismeester en de receptie in een kantoorpand? Grotendeels hangt dit af van de mate van service vanuit de verhuurder. De huismeesterkosten hangen weer af van de grootte en de staat van...

Smart buildings: Wie is eigenlijk eigenaar van alle data?

Door intelligentie aan gebouwen toe te voegen, wordt het gebruik ervan geoptimaliseerd. Kentekenherkenning zorgt voor een comfortabel begin van de dag, gezichtsherkenning opent deuren en detectie regelt verlichting en verwarming dan wel koeling. Hier hebben niet alleen huurders,...
gemiddelde servicekosten per m2

‘Coronacrisis nog weinig invloed op totale facilitaire kosten per m2’

Bron: NFC index De kosten van de facilitaire dienstverlening blijven vrijwel gelijk op € 487,90 per verhuurbare vierkante meter (vvo) exclusief btw. Het coronajaar 2020 neemt een bijzondere plek in binnen de facilitaire dienstverlening. De kantoren gingen dicht,...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.