Skip to content

Door oorlog in Oekraïne wil EC gebouwen versneld verduurzamen

De voorstellen in de Europese Green Deal om gebouwen te verduurzamen, zijn nog voordat ze worden ingevoerd al achterhaald. Dat meldt Pau Garcia Audi, Policy Officer EPBD bij de Europese Commissie. Door de Russische inval in Oekraïne wil de EC de plannen aanscherpen, om ervoor te zorgen dat Europa zo snel mogelijk zonder Russisch gas kan.

Audi deed de uitspraak op het congres Clima 2022 in Rotterdam, waar hij op 24 mei als keynote-speaker een lezing gaf. Volgens de Policy Officer EPBD (Energy Performance Buildings Directive) is de afgelopen weken binnen de EC uitvoerig over nieuwe maatregelen gesproken. ”Het doel is om zo snel mogelijk van het Russisch gas af te gaan. Daar kunnen we in de EU niet meer op vertrouwen.”

Gasverbruik versneld afbouwen

Een van de kortetermijnmaatregelen van de EC om zonder Russisch gas verder te kunnen, is het importeren van veel meer vloeibaar gas uit andere delen van de wereld. Daarnaast wordt er volgens Audi aan maatregelen gewerkt om het gasverbruik in Europa versneld te verminderen. Audi: “Gebouwen spelen hierbij een belangrijke rol. Ze zijn goed voor 40 procent van het totale energiegebruik in Europa. Daarom wil de EC de maatregelen binnen de Green Deal nu versneld doorvoeren. De druk om dit te doen, is groot en er bestaat in de EC veel consensus over.”

Nieuwe Green Deal voor gebouwen

Als sinds 2019 wordt in de EC gewerkt aan de invulling van de nieuwe Green Deal voor gebouwen. Die moet ervoor zorgen dat de verscherpte klimaatdoelstelling voor 2030 – 55 procent minder CO₂-uitstoot – daadwerkelijk wordt gehaald. Door corona is het uitwerken van die plannen vertraagd, zei Audi, en nu worden ze dus herzien. Over hoe die herziening er precies uitziet wordt nog overlegd, maar de nieuwe Green Deal zal verder gaan dan wat er nu in de steigers staat.

Comfortabel binnenklimaat

In de nieuwe Green Deal die nu op tafel ligt, moeten gebouwen beter worden gerenoveerd dan tot nu toe gebeurde. Audi: “Renovatie vindt gemiddeld een keer in de tien jaar plaats. Daarbij wordt vaak weinig gedaan aan de energieprestaties. Dat moet veranderen.” Een andere uitdaging is volgens Audi dat EU-inwoners hun huis in de winter voldoende warm moeten krijgen. “Nu is dat in veel gevallen nog niet het geval. En in de zomer krijgen steeds meer Europeanen hun woning onvoldoende koel. Ook dat is een uitdaging. We willen dat alle EU-inwoners in een comfortabel binnenklimaat kunnen verblijven, zowel in hun woning als op het werk.”

Reductie van CO₂-uitstoot

De EU-regelgeving omtrent renovatie wordt in de EPBD geregeld. In die richtlijn worden doelstellingen vastgesteld ten aanzien van de reductie van CO₂-uitstoot voor 2030 en 2050. “Om die doelen middels renovatie te behalen, worden nationale renovatieplannen en renovatiepaspoorten opgesteld, en minimale prestaties vastgelegd. In het voorstel moeten in 2030 bijna alle gebouwen ten minste een energielabel A hebben. Voor nieuwe gebouwen wil de EC in 2030 de zero emission building standard introduceren; voor overheidsgebouwen wordt die standaard al eerder ingevoerd.

Financiering van verduurzaming

Audi: “Verder kijken we naar juridische mogelijkheden om fossiele brandstoffen in de ban te doen, de mogelijkheden van systeemintegratie zoals smartgrids, en de verplichting van oplaadpunten voor elektrische auto’s bij gebouwen. Er moeten ook plannen komen om de verduurzaming te financieren. Dat laatste is belangrijk, anders komt de verduurzaming niet van de grond.” Hoewel de binnenluchtkwaliteit niet in de EPBD is geregeld, liet Audi weten dat deze kwaliteit niet mag worden aangetast door het behalen van energieprestaties. Voor die opmerking gingen de handen in de zaal op elkaar.

Bron: Koudeenluchbehandeling.nl

Deel "Door oorlog in Oekraïne wil EC gebouwen versneld verduurzamen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Het Slim Verduurzamen van Vastgoed is in Eindhoven de normaalste zaak van de wereld

Wanneer je kiest voor een integrale aanpak zijn heel veel verduurzamingsmaatregelen prima rendabel te maken, ervaren vastgoedeigenaren in Eindhoven. Door onderhoudskosten slim te combineren met verduurzamen en subsidiemogelijkheden ten volle te benutten, breng je de energiekosten van vastgoed...

Amsterdamse corporaties zetten in op bestaande bouw met verduurzaming en verbetering

Vandaag is het samenwerkingsvoorstel voor de periode 2024-2027 ‘Samen werken aan de stad’ gepresenteerd. Daarin staan ambitieuze plannen, zeker gezien de veranderende economische omstandigheden. “De Amsterdamse corporaties gaan door met het bouwen van nieuwe en betaalbare woningen. Maar...

Tien jaar De Groene Grachten bewijst dat renoveren monumenten duurzaam kan

Met diverse voorbeelden in de historische binnenstad van Amsterdam heeft De Groene Grachten bewezen dat ook de renovatie van monumentale panden op een duurzame manier kan. “Met je poten in het bluswater gaan staan en laten zien hoe...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.