Skip to content

Dit ontwerp kan alle verouderde portiekflats verduurzamen én levert extra woningen op

Delftse studenten komen met een oplossing voor de verduurzaming van alle 847.000 portiekflats in Nederland. Een extra module op de flats maakt de woningen energieneutraal. Tegelijkertijd biedt de extra module ruimte voor meer woningen. Daarbij bieden de studenten ook een oplossing voor de woningtekorten. Een win-win.

Portiekflats zijn vaak verouderd en verbruiken veel energie. Daarom belanden ze regelmatig op de slooplijst, terwijl de vraag naar woonruimte nog steeds toeneemt. Een studententeam van de TU Delft vond een verduurzamingsoplossing voor deze verouderde voorraad die tegelijkertijd extra woningen oplevert. Onder de naam Symbiotic Urban Movement (SUM) presenteerde het studententeam hun prototype op de The Green Village in Delft.

Verduurzaming van portiekflats

Met hun plan wil SUM portiekflats voorzien van een ‘energiepositieve optopping’. Dat is een module die twee nieuwe lagen met extra woningen creëert. Ook maakt deze module de flat energieneutraal. Deze module werkt namelijk als een soort batterij en voedt het gebouw met zonne-energie en regenwater.

Naast het dak, pakken de studenten ook de gevel aan. De flats krijgen een nieuwe, goed geïsoleerde gevel waarin ze het leidingwerk voor alle installaties verwerken. Tot slot hebben ze in hun prototype aandacht voor sociale cohesie. Om de verbinding in de wijk te verbeteren willen ze de begane grond van de portiekflat voorzien van een gemeenschappelijke publieke ruimte met een café, winkels, werkplaatsen en een restaurant.

Oplossing woningtekort

Het plan biedt ook een oplossing voor een ander probleem: woningtekorten. “Het kabinet wil in de komende tien jaar één miljoen woningen bouwen, waarvan twee derde ’betaalbaar’ moet zijn. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft echter al aangegeven dat de ambitie van 100.000 nieuwe woningen per jaar dit jaar niet wordt gehaald”, zegt Nikki de Zeeuw, coördinator Communication en Branding in een persbericht. “We bieden de minister nu een concreet alternatief en plan, waarmee hij direct aan de slag kan om te zorgen dat er snel meer betaalbare woningen bijkomen.”

Baanbrekende oplossing

SUM hoeft de plannen niet in zijn eentje uit te werken en te financieren. Zo helpt ABN Amro met de financiering en opschaalbaarheid van het project. Zo denkt de bank mee over de ontwikkeling van een goede businesscase voor woningcorporaties. Ook bouwpartijen zijn bij het project betrokken. Zo helpen partijen als Smits Vastgoedzorg, De Groot & Visser en Daiwa House Modular Europe met de (bouw)technische aspecten.

In mei en juni doen de studenten mee aan de Solar Decathlon Europe in Duitsland. Het doel van deze competitie is innovatieve oplossingen te ontwikkelen om technische, architectonische en sociale uitdagingen aan te pakken waarmee steden worden geconfronteerd. Precies wat de studenten doen, aldus ABN Amro. Vincent Groet, directeur Bouw Zuid-West Nederland bij ABN Amro, noemt de oplossing van de studenten baanbrekend. Hij benadrukt dat het een oplossing kan bieden voor een aantal grote maatschappelijke vraagstukken. “Zo kan het een bijdrage leveren aan het oplossen van het woningtekort en de verduurzamingsopgave waarvoor de overheid staat.”

Deel "Dit ontwerp kan alle verouderde portiekflats verduurzamen én levert extra woningen op" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Zonmanagement Main Energie

Nieuwe tools om energieprestaties van gebouwen te controleren

Het controleren van de energieprestaties van gebouw wordt een stuk makkelijker. De website klimaatinstallatiecheck.nl is namelijk uitgebreid met twee handige nieuwe tools: de BENGcheck (Bijna EnergieNeutraal Gebouw) en de energielabelcheck. Deze vullen de bestaande binnenklimaatcheck aan. Dankzij de...
merin zonnepanelen

Forse CO2-uitstoot productie zonnepanelen stijgt verder

Bij alle positieve berichten over de enorme hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken, past een stevige kanttekening. De productie ervan is verre van smetteloos en zorgt voor een te forse CO2-uitstoot om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat...
vastgoed circulariteit

Kantoorgebruikers en -beleggers willen alleen nog kantoren die donkergroen zijn

Beleggers en gebruikers zijn in hoge mate bereid te betalen voor verkleinen footprint Uit onderzoek naar de stand van zaken op de Nederlandse kantorenmarkt van vastgoedadviseur JLL, blijkt dat vooral grote corporate kantoorgebruikers een drijvende kracht zijn achter...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.