Skip to content

Distributiecentrum AMS05-XPO Schiphol zelfvoorzienend en BREEAM-NL Outstanding

Onlangs werd het eerste volledig zelfvoorzienend distributiecentrum bij Schiphol opgeleverd. Op het Schiphol Trade Park in Hoofddorp ontwikkelde Logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace een nieuw distributiecentrum AMS05-XPO, dat als eerste in Nederland geheel zelf kan voorzien in de eigen energiebehoefte. Het kan off-grid, dus onafhankelijk van het publieke elektriciteitsnet, functioneren. Naast energie stonden ook andere duurzaamheidsdoelen centraal bij de ontwikkeling van het DC. Dit heeft geresulteerd in een BREEAM-NL-certificering Nieuwbouw op het hoogste niveau: Outstanding (89,95%). W4Y-adviseur Koen de Wijs was als
BREEAM-NL Expert betrokken bij dit innovatieve project.

Het nieuwe distributiecentrum is in vele opzichten uniek voor Nederland. Het gebouw kan zelfstandig energie opwekken en de stroom die niet in het gebouw wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het publieke elektriciteitsnet. Het gebouw heeft mede daarom het hoogst mogelijke energielabel van A+++++ gekregen.

Innovatieve energieoplossing

Het nieuwe distributiecentrum telt ruim 20.000 zonnepanelen. Genoeg voor een jaarproductie van zo’n 7,6 gigawattuur hernieuwbare energie (ter vergelijking: het gemiddeld verbruik van ongeveer 3.000 huishoudens). Een deel van die stroom wordt opgeslagen in de twee containerbatterijen die het pand telt. De rest wordt gedeeld binnen een nieuw opgericht Energiecollectief Schiphol Trade Park.

Binnen dat collectief delen de bedrijven op het park hun ongebruikte stroomcapaciteit via een virtuele laag met elkaar, een binnen Europa unieke samenwerkingsvorm. Dankzij de combinatie van eigen energieopwekking en het uitwisselen van stroom hebben nu alle vijftien bedrijven die zich wilden vestigen op het park een betrouwbare energievoorziening, ondanks de netcongestieproblematiek. Voor het park waren slechts vier aansluitingen beschikbaar.

Volledig off-grid

Het volledige gebouw heeft een vloeroppervlakte van bijna 65.000 m2 (Kantoorfunctie 2.887 m², Industriefunctie – 61.662 m² en bijeenkomstfunctie 288 m². Het pand telt 64 docks voor vrachtwagens en bestelbussen en vier maaivelddeuren voor vrachtwagens.

Niet alleen door de elektriciteitsopwekking, -opslag, en -uitwisseling, maar ook door het reduceren van energieverbruik kan het DC volledig off-grid opereren. Om de energiezuinigheid van het gebouw te waarborgen, werden onder andere PCM-systemen voor verwarming en het koelen van de kantoren toegepast.

BREEAM-NL Outstanding

Het nieuwe distributiecentrum is een toekomstbestendig gebouw en behaalde een BREEAM-NL Outstanding score. Hiertoe was meer nodig dan de opwek van hernieuwbare energie en de innovatieve oplossingen voor gebruik en opslag. Binnen de BREEAM-methodiek gelden negen aandachtsgebieden waarop ‘gescoord’ moet worden. Mede op advies en onder begeleiding van BREEAM-NL Expert Koen de Wijs van W4Y werd ook op andere thema’s ingezet, zoals het onderdeel afval tijdens het bouwproces (score 100%), gezondheid en comfort (score  99,3%) met maximale daglichttoetreding voor de gebouwgebruikers en op management (87,5%).

Bron: W4Y adviseurs

Deel "Distributiecentrum AMS05-XPO Schiphol zelfvoorzienend en BREEAM-NL Outstanding" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

This is Tooltip!

Echo is de nieuwe norm van de gebouwde omgeving van TU Delft

This is Tooltip!
Met Echo is TU Delft een extra vierlaags, deels flexibel in te richten onderwijsgebouw rijker. En Echo is niet zomaar een gebouw: het complex met zeven onderwijszalen en driehonderdzestig studieplekken draagt met haar energieleverende karakter significant bij aan...

Corporaties investeren meer in woningverbetering, tempo nieuwbouw moet fors omhoog

This is Tooltip!
Huurders van sociale woningen blijven positief over hun woning en de dienstverlening van woningcorporaties. Dat blijkt uit de jaarlijkse Aedes-benchmark waarmee prestaties van alle corporaties inzichtelijk en onderling vergelijkbaar zijn. Op vele fronten zijn de prestaties verbeterd: woningen zijn duurzamer...

EU-rapporteur: ‘belang van warmtepompen meewegen in F-gassenbeleid’

This is Tooltip!
Onlangs gaf F-gassenrapporteur voor het Europarlement Bas Eickhout aan dat hij streeft naar een vrijwel totale ban op alle F-gassen. Inmiddels lijkt Eickhout dit standpunt te hebben genuanceerd. Hij erkent dat er een balans moet worden gevonden tussen...

Onze partners

This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!
This is Tooltip!

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.