Skip to content

DGBC geeft taxateurs handleiding bij energielabel C-plicht kantoren

De marktwaarde van veel kantoren komt onder druk te staan want per 1 januari 2023 moet bijna alle kantoorvastgoed minimaal energielabel C hebben. Dit gaat gevolgen hebben voor de waarde, maar welke en hoeveel?

Om dergelijke vragen beter te beantwoorden, komt DGBC met een handreiking voor taxateurs. 54% van de kantoren is nog niet zo ver dat het een energielabel C heeft. Ruwweg 4 op de 10 kantoren heeft zelfs nog geen energielabel.

Concrete gevolgen

Er is alle reden om duurzaamheid te laten meetellen bij de taxatie. Eigenaren en huurders van kantoren kunnen al snel te maken krijgen met grote en concrete gevolgen, als het kantoor een energielabel D of slechter heeft. Het Bouwbesluit verbiedt immers per 1 januari 2023 om zo’n kantoorgebouw “in gebruik te nemen of te gebruiken”.

Met de DGBC-handreiking kan de taxateur beter omgaan met kantoren die niet voldoen aan de energielabel C-wetgeving. Ook kan hij hiermee beter inschatten welke mogelijkheden er zijn om alsnog label C (of beter) te halen en welke investeringen dat vergt.

Meer dan label

De handreiking geeft concrete casussen en rekenvoorbeelden, somt mogelijke duurzaamheidsmaatregelen op (en de bijbehorende investeringen plus CO2-reducties), ook verwijst de handreiking naar diverse handige websites en publicaties, zoals de Sectorale Routekaart kantoren van DGBC.

Maar duurzaamheid van vastgoed hangt van meer af dan alleen het energielabel. Steeds vaker gaat het over ESG-prestaties; diverse onderzoeken wijzen op een toenemende invloed van ESG op huurdersgedrag en zoekvragen. Daarom houdt deze handreiking ook rekening met dit soort duurzaamheidsaspecten in de taxatie.

Duurzaamheid steeds meer waard

Taxateurs weten dat het lastig is om op gebouwniveau duurzaamheid te kwantificeren. Toch is er steeds meer onderbouwing voor de stelling dat duurzaam vastgoed financieel aantrekkelijker wordt – en andersom dat niet-duurzaam vastgoed in waarde daalt. Zo blijkt dat gebouwen met energielabel C (of beter) een hogere bezettingsgraad, effectieve huuropbrengst, marktwaarde en transactieprijs hebben. Kantoren met een duurzaamheidscertificering hebben in Amsterdam gemiddeld 26% hogere huurwaarde dan niet-gecertificeerde kantoren.

DGBC ontwikkelde deze handreiking met vastgoed- en taxatie-experts van MVGM, Savills, CBRE en Colliers.

Deel "DGBC geeft taxateurs handleiding bij energielabel C-plicht kantoren" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

HOE RAAKT DE EU TAXONOMIE DE BOUW EN VASTGOEDSECTOR

DGBC publiceert handreiking EU Taxonomie voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector

De EU Taxonomie is Europese wetgeving die bepaalt of beleggingen en investeringen groen zijn of niet. De handreiking borgt dat financiële activiteiten in de bouw- en vastgoedsector op dezelfde manier worden beoordeeld in Nederland ter voorkoming van ‘greenwashing’....

Productie zonnepanelen staat CO2-reductie in de bouwsector in de weg

Bij de productie van zonnepanelen voor de bouwsector komt te veel CO2 vrij om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Metabolic in opdracht van Dutch Green Building Council (DGBC). Ook hebben zonnepanelenproducenten nog...

De invloed van duurzaamheid op de waarde van kantoorgebouwen

De taxatiemarkt staat nooit stil. Allerlei ontwikkelingen hebben een grote invloed op de vastgoedmarkt: denk onder andere aan hoge energie- en gasprijzen, en het klimaatakkoord van Parijs. Hoe je het ook wendt of keert, duurzaamheid is één van...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.