Skip to content

Den Haag bouwt twee grote torens bij het centraal station

Het stationsgebied rond Den Haag Centraal is één van de plekken waar de stad de komende jaren woningen en werkplekken wil realiseren voor de snelgroeiende stadsbevolking. De Bellevue-locatie (het gebied tussen de Rijnstraat, Koningin Julianaplein, Bezuidenhoutseweg en de Oranjebuitensingel, naast de Hoftoren) verandert in een modern en levendig deel van de binnenstad. Het plan omvat een gemengd programma met voorzieningen, 1.200 appartementen en 28.000 m2 kantoorruimte. Een belangrijk deel van de woningen is bestemd voor sociale en betaalbare huur. Op de begane grond van de twee torens zijn een fitness, een kinderopvang, een fietsenmaker en ontmoetingsplekken voor bewoners, gebruikers en omwonenden voorzien. De bouw van de Bellevue-locatie start in 2023.

De integrale ontwikkeling van de Bellevue-locatie sluit goed aan bij de behoefte van de gemeente Den Haag om nieuwe woningen te realiseren voor de snelgroeiende stadsbevolking en om de economische ontwikkeling van het Central Innovation District (CID) een verdere impuls te geven. De Bellevue-locatie wordt een beeldbepalende hoogbouwlocatie en vormt straks ook een logische verbinding tussen de moderne en de historische binnenstad, tussen station Den Haag Centraal en het kernwinkel- en uitgaansgebied. Op de Bellevue-locatie komt nieuwbouw met een gemengd programma met kantoren, voorzieningen en  ontmoetingsplekken in de stedelijke laag. Groene daken en gevels worden geïntegreerd in het gebouw. Er komen twee torens van circa 180 meter met (huur)woningen voor een brede stedelijke doelgroep (jong en oud) die graag wil wonen in een dynamische en inspirerende omgeving, te midden van de binnenstad met haar voorzieningen, het groen van de Koekamp en nabij het openbaar vervoer.

urban living concept

De appartementen volgens het ‘urban living concept’ (een mix van studio’s, lofts, 1, 2 en 3 kamer appartementen) zijn voor iedereen die zich aangetrokken voelt tot een stedelijke leefstijl. Het plan omvat ook sociale huurwoningen en betaalbare huur. Daarmee wordt het ook bereikbaar voor hen die nu maar moeilijk een woning vinden in de stad, zoals werknemers in de zorg, het onderwijs, bij de politie en andere middeninkomens. De Haagse woningcorporatie Staedion is als een van de eigenaren in het gebied betrokken bij de planontwikkeling en ziet het als een kans om duurzame, sociale huurwoningen te kunnen exploiteren in deze mooie ontwikkeling. De diversiteit maakt de woningen aantrekkelijk voor onder andere starters (young professionals) en mensen die de 55 gepasseerd zijn en die – als de kinderen uit huis zijn – op zoek gaan naar een nieuwe aantrekkelijke binnenstedelijke woonomgeving. Maar ook ouderen die graag actief zijn en cultureel en sociaal contact belangrijk vinden, kunnen er een plek vinden. Speciaal voor gezinnen die in de stad willen wonen, zijn er grotere appartementen beschikbaar. Het urban living concept sluit aan op de wensen van de doelgroepen in een dynamische stedelijke omgeving met services, zoals een fitness, recreatie- en vergaderruimtes, kinderopvang, werk-en-kunst ateliers, moderne postdiensten, een koffiebar, duurzame en digitale mobiliteitshub en een fietsenmaker.

Verschillende kantoorconcepten

Op de locatie is ook moderne en kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte voorzien, geschikt voor grote corporate bedrijven, maar ook met veel ruimte voor creativiteit en mogelijkheden voor bewoners van de woontorens. Diverse hybride kantoorconcepten passen bij deze locatie zoals populaire co-working spaces voor ZZP’ers/freelancers die geen eigen kantoorruimte zoeken en af en toe wel willen sparren met vakgenoten.

Duurzame en smart mobiliteit en efficiënte logistiek

Parkeren wordt ondergronds opgelost. Naast een traditionele parkeergarage komt er een mobiliteitshub waar bewoners, kantoorgebruikers en bezoekers terecht kunnen voor hun mobiliteitswensen. Ook is voorzien in ongeveer 2.500 fietsparkeerplaatsen en komt er ruimte voor het parkeren van voertuigen voor mindervaliden zoals een scootmobiel. Om de omgeving niet te belasten, wordt laden en lossen inpandig opgelost en komen er centrale voorzieningen voor bijvoorbeeld afvalinzameling en pakketbezorging.

In de stedenbouwkundige planvorming is rekening gehouden met de Haagse Mobiliteitsagenda, de Woonagenda en de nota Haagse Hoogbouw ‘Eyeline & Skyline’. De gebiedsagenda biedt rond het Centraal Station ruimte voor hoogbouw. Samen met de aanwezige torens rond CS zullen de torens van Bellevue de kroon op de stationslocatie vormen. De twee torens zijn van gelijke hoogte, maar zullen niet identiek zijn. De positie vanuit belangrijke zichtlijnen in de stad, de schaduwval op de omgeving en de windsituatie na realisatie worden al nadrukkelijk in de planvorming meegenomen.

Lees hier meer over andere projecten in de omgeving Den Haag

Deel "Den Haag bouwt twee grote torens bij het centraal station" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

COD mede-ontwikkelaar van transformatieproject Amsterdam-Noord

COD is partner van Amvest geworden in de gebiedsontwikkeling Hamerkop in Amsterdam Noord. Hamerkop is een bedrijventerrein van circa 39.000 m², gelegen in Amsterdam Noord. Amvest is sinds 2015 eigenaar van het terrein. Met de komst van COD...

Studenten TU Delft toveren portiekflats om tot paradijsje

De Delftse inzending voor de Solar Decathlon 2022 pakt veel uitdagingen tegelijk op: woningbouw, energie, ecologie en sociale cohesie. Woensdag laten studenten zien hoe. De duurzaam-bouwencompetitie voor universiteitsteams Solar Decathlon Europe richt zich dit keer op de rol van steden...

Amsterdam bouwt meer sociale huurwoningen

In de eerste helft van 2020 is de bouw van 1.570 betaalbare sociale huurwoningen gestart. Dat zijn er bijna net zoveel als in heel 2019. En dat was al een topjaar, net als 2018. Maar er zijn maar...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.