Skip to content

De Wkb: Hoe bereid ik me voor?

TUV   Wkb

De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) gaat per 1 januari 2022 in. Dat lijkt nog ver, maar het gezegde zegt niet voor niets: een goede voorbereiding is het halve werk. Maar hoe kunt u zich er dan op voorbereiden?

De nieuwe wet

Met de Wkb ligt er meer nadruk op de borging van de geleverde bouwkwaliteit. Daarmee is het de bedoeling dat het aantal gebreken tijdens de bouw – denk daarbij aan constructiefouten, onvoldoende isolatie of brandonveilige situaties – verminderd worden. De borging van bouwkwaliteit houdt in dat het totale bouwproces vanaf 2022 door een onafhankelijke deskundige wordt gecontroleerd; van ontwerp tot oplevering. Deze controle wordt uitgevoerd door kwaliteitscontroleurs, de zogenaamde Kwaliteitsborgers. In eerste instantie beoordeelt de Kwaliteitsborger het ontwerp aan de technische eisen van het Bouwbesluit. Vervolgens vinden er tijdens het bouwproces controles plaats waarbij een dossier wordt samengesteld. Dit dossier toont aan dat de vooraf getoetste kwaliteit gerealiseerd is. Kortom, het bouwproces verandert vanaf 2022, maar voorbereiden kan nu al.

 

Inzicht in het nieuwe proces

Allereerst is het handig om precies inzicht te hebben in hoe het bouwproces er precies uitziet in de nieuwe situatie. Waar in het bouwproces heeft wie met wat te maken? Daarom hebben we een handig stappenplan opgesteld waarbij het proces voor Kwaliteitsborging in de bouw op een rijtje is gezet.

 

 

Wie zijn de Kwaliteitsborgers?

Omdat toetsing niet alleen maar vooraf en bij oplevering plaatsvindt, betekent dit dat er een nieuw proces ingericht moet worden. Bovendien is het in de Wkb wettelijk verplicht om aantoonbare kwaliteit te leveren. Degene die toeziet op deze kwaliteit is een zogenaamde Kwaliteitsborger. Deze kwaliteitsborger moet erkend/gecertificeerd zijn én gebruik maken van een toegelaten instrument voor kwaliteitsborging. In de Wkb moet de opdrachtgever of vergunninghouder van het te bouwen object een Kwaliteitsborger in de hand nemen. Als opdrachtgever is het belangrijk om alvast in gesprek te gaan met mogelijke Kwaliteitsborgers, zodat per januari 2022 duidelijk is bij wie de borging van het bouwproces en de nodige wettelijke acties tijdens het bouwproces zijn belegd.

 

De ultieme test: Een proefproject

Wilt u het nieuwe Wkb proces echt toetsen? Dan kunt u deelnemen aan zogenaamde proefprojecten. Hiermee kunnen de interne processen voor kwaliteitsborging getoetst worden. Ook is het dé testcase om de wisselwerking tussen aannemer, gemeente en Kwaliteitsborger op scherp te zetten. Daarnaast is er bij de gemeente vaak een soort van ‘leergeld’ te verkrijgen, middels legeskorting, waarmee een proefproject (deels) bekostigd kan worden.

 

TÜV Nederland als Kwaliteitsborger

Voor opdrachtgevers van bouwprojecten is het van groot belang dat het proces van kwaliteitsborging op een laagdrempelige en soepele manier verloopt, uiteraard binnen de kaders van de wet. Bij TÜV Nederland hanteren we een pragmatische en flexibele aanpak en heeft u één aanspreekpunt.

Met onze ruime (bijna 40 jaar!) ervaring in het uitvoeren van daadwerkelijk onafhankelijke inspecties (ISO/IEC 17020 geaccrediteerde organisatie) en het certificeren, bent u verzekerd van een kwalitatieve beoordeling waar u op kunt vertrouwen én bouwen. Bovendien is TÜV Nederland BRL 5019 gecertificeerd en maken wij gebruik van een erkend instrument en zijn daarmee een geregistreerde Kwaliteitsborger.

Wilt u meer informatie over hoe TÜV Nederland u kan helpen met de kwaliteitsborging van uw bouwproces? Vraag dan een proefproject via TÜV Nederland aan.

 

 

 

 

Deel "De Wkb: Hoe bereid ik me voor?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen komt eraan. Ben jij er klaar voor?

Komend jaar wordt bij 10% van bouwwerken de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) getoetst, waarna de wet in 2022 in werking treedt. Hoe bereid jij je hierop voor? Door goed advies in te winnen, je werk te...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.