Skip to content

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen komt eraan. Ben jij er klaar voor?

Bouw   Wkb

Komend jaar wordt bij 10% van bouwwerken de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) getoetst, waarna de wet in 2022 in werking treedt. Hoe bereid jij je hierop voor? Door goed advies in te winnen, je werk te laten toetsen én door keuzes en werkzaamheden vast te leggen. Met Ubbink bouw je een Wkb-dossier op en ben je Wkb-proof. Met Ubbink WKB SERVICES lever jij meer dan kwaliteit

Waar bouw- en installatietechniek samenkomen is het belangrijker dan ooit dat je adviezen opvolgt en bouwt volgens het Bouwbesluit 2012. Dat is niet nieuw. Ook nu wil je al informatie inwinnen bij leveranciers en kwaliteit leveren. Wat verandert is dat je door de Wkb alle stappen goed moet vastleggen; een dossier opbouwen. Het toezicht wordt namelijk verscherpt, je krijgt te maken met de kwaliteitsborger én je wordt aansprakelijk voor verborgen gebreken.

 

WKB SERVICES

Ubbink zorgt dat jij vandaag al gereed bent voor de Wkb en een compleet dossier kan aanleveren bij de aannemer en kwaliteitsborger. De service die je van Ubbink kent, breiden ze uit met WKB SERVICES. De adviezen worden getoetst door PlanGarant. Zij kunnen ook toezien op de werkzaamheden op de bouwlocatie. Ze kunnen zelfs een compleet Wkb-dossier bij ingebruikname leveren. Tijdens iedere stap van het bouwproces – van advies tot oplevering – is Ubbink je partner. Samen leggen ze vast dat jij kwaliteit levert! En, omdat jij je werkzaamheden laat toetsen, geeft Ubbink je extra garantie.

 

Waarom Ubbink?

Niet alleen materialen moeten aan normen en eisen voldoen, de kwaliteitsborger toetst tijdens de bouw ook  jouw werkzaamheden. Worden producten vakkundig gemonteerd en geïnstalleerd? En, bij oplevering, test hij het functioneren van de woning. Alleen als aan alle kwaliteitseisen is voldaan, installatie- en bouwtechniek op elkaar zijn afgestemd, het huis energiezuinig, luchtdicht en veilig is, geeft de kwaliteitsborger het opleverdossier af. Daardoor is het belangrijker dan ooit om samen te werken met een leverancier met kennis van zowel de installatie- als bouwtechniek. Een leverancier die jou op beide vlakken kan adviseren en die zorgt dat jij kwaliteit levert.

Wkb-informatie

Daarnaast informeert Ubbink je over alle nieuwe ontwikkelingen. Op onze site wkb.ubbink.nl vind je alle info over de Wkb. Whitepapers, FAQ’s en animaties laten zien wat er verandert en je krijgt antwoord op al je Wkb-vragen. De komende tijd verzamelen we bovendien informatie uit praktijkcases. Ook deze kennis delen ze met je.

Achtergrond: Wkb in een notendop

Voor alle gebouwen geldt vanaf 2022 dat zij niet alleen moeten voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit 2012, maar ook na oplevering goed moeten functioneren. Het gebouw en de installaties moeten presteren zoals de opdrachtgever dat verwacht. Jij bent daar verantwoordelijk voor.

Voor de woningbouw en bouwwerken met een laag risicoprofiel (Gevolgklasse 1) krijg je te maken met de kwaliteitsborger. Niet langer houdt de gemeente toezicht, de private kwaliteitsborger ziet toe op het proces en de geleverde kwaliteit. Hij toetst aan de hand van een borgingsinstrument het ontwerp, de adviezen, de uitvoering van de werkzaamheden. En – bij oplevering – de veiligheid, het functioneren en de energiezuinigheid van woningen.

 

Headerfoto: Air Excellent luchtverdeelsysteem, Ubbink

 

 

Deel "De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen komt eraan. Ben jij er klaar voor?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Politieke partijen willen na decennia weer meer grip op bouwgrond

Ingegeven door de woningcrisis kijken politieke partijen weer naar grondprijzen en hoe die de bouw en huizenprijzen beïnvloeden. Decennialang waagde de politiek zich er niet aan. In 1977 viel het kabinet-Den Uyl nog over grondpolitiek, waarna het grotendeels...
Kantoorruimte verbouwen

ING voorziet volgend jaar grootste krimp in de bouw sinds 2013

De Nederlandse bouw krimpt volgend jaar naar verwachting met 2,5 procent, de grootste achteruitgang sinds 2013. Dat staat in een rapport van ING over de bouwsector. Volgens de economen staat de bouw onder druk door de hogere rente,...

Scherpe klimaatdoelstellingen nodig voor toekomstbestendige bouw

Ambitieuzere doelstellingen zijn nodig op het gebied van klimaat, circulaire economie en woningbouw. Nederland heeft een groeiende bouwopgave en de ambitie om klimaatverandering en grondstofverbruik te verminderen. Circulair bouwen is een onmisbaar element hierbij. Momenteel werkt de Rijksoverheid...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.