Skip to content

De fiscale subsidie voor BREEAM gecertificeerde gebouwen is verviervoudigd

De overheid stimuleert het duurzaam realiseren en renoveren van gebouwen met de Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Deze subsidie kan onder meer worden aangevraagd voor duurzaam gecertificeerde utiliteitsgebouwen met BREEAM-NL of GPR certificaat.

Forse verhoging MIA voor BREEAM-NL of GPR gecertificeerde utiliteitsgebouwen
De Milieu-Investeringsaftrek (MIA) is een fiscale subsidie die in de vorm van een investeringsaftrek voor de winstbelasting kan worden toegepast door ondernemingen, beleggers en woningcorporaties. De percentages voor de MIA regeling zijn in 2022 sterk verhoogd naar 36% of 45%. Daarnaast zijn de forfaitaire bedragen per vierkante meter verhoogd, vanwege de sterk gestegen bouwkosten. Een nieuwbouwproject met een BREEAM-NL Excellent certificaat kan in 2022 rekenen op 36% MIA aftrek. Dit kan resulteren in een subsidievoordeel van ongeveer € 50 of € 70 per vierkante meter BVO voor respectievelijk een kantoorfunctie of industrie/logistieke functie. Daarmee is het dit jaar veel sneller interessant om te kijken naar een duurzame certificering van een  utiliteitsgebouw. Onze adviseurs zijn goed op de hoogte van noodzakelijke procedures en vereisten die doorlopen moeten worden. Van Draeckeburgh heeft door haar ruim 20 jaar ervaring en goede contacten veel kennis in huis om u adequaat op weg te helpen.

Ook MIA voor kleinschalige renovaties
De MIA kan ook toegepast worden bij bijvoorbeeld een renovatieproject van een winkelpand of kantoor met BREEAM-NL certificaat. Met de toegenomen subsidiehoogtes kan het voor relatief kleinschalige renovaties van ongeveer 2.000 vierkante meter ook goed uit om een gebouw duurzaam te laten certificeren.

MIA voor circulaire utiliteits- en woongebouwen
De regeling kan ook voor circulaire utiliteits- en woongebouwen worden aangevraagd. Een circulair gebouw moet onder andere voldoen aan een maximale MPG score van € 0,5 per m2. Daarnaast moeten er 5 circulaire bouwmaterialen worden toegepast en dient het project een duidelijke bijdrage te leveren aan de circulaire materiaalketen. Het subsidievoordeel bedraagt maximaal 40% van de meerkosten van het circulaire gebouw ten opzichte van een vergelijkbaar gebouw dat is gerealiseerd volgens de wettelijke minimumeisen uit het Bouwbesluit.

Combineren MIA en EIA voor maximaal voordeel
Naast de MIA kunnen er ook energiebesparende maatregelen binnen de Energie-Investeringsaftrek (EIA) worden aangevraagd. Denk hierbij aan het toepassen van warmtepompen, warmteterugwinningsinstallaties, dubbel of triple glas, het verbeteren van de isolatiewaarde en het toepassen van LED verlichting. De EIA verstrekt een investeringsaftrek van 45,5% over de investering wat kan resulteren in een netto fiscaal voordeel van ruim 11%.

Meer informatie
Wilt u ook profiteren van de regelingen en zorgen dat het aanvraagtraject soepel wordt begeleid? Neem dan contact op met onze subsidieadviseurs via het contactformulier. Ook kunt u onze online subsidiescan invullen die op basis van enkele vragen inzicht geeft in het mogelijke subsidievoordeel voor uw project. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met Mitchell Gmelich, directeur/eigenaar van Van Draeckeburgh via 030 228 9240 – mg@vdsf.nl.

Deel "De fiscale subsidie voor BREEAM gecertificeerde gebouwen is verviervoudigd" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Vijf keer BREEAM-NL Excellent certificering voor Merin

CFP heeft namens DGBC zeventien BREEAM-NL certificaten uitgereikt aan Merin. Een werkplek moet volgens Merin het beste in mensen naar boven halen. Hierin staan geluk, gezondheid en succes centraal. In het kader van vervolgstappen om een duurzaam en...

Unifore zet met acht BREEAM-NL Excellent certificaten grote stap in duurzaamheidsambities

Bron: CFP Green Buildings Deze week heeft Unifore Real Estate elf BREEAM-NL certificaten in ontvangst genomen voor haar HAWK portfolio en dat slechts in iets meer dan een jaar na aankoop. Van de elf certificaten zijn er maar...

ISDE: Wat is er gewijzigd in 2023?

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is sinds dit jaar voor meer mensen bereikbaar. We hebben de wijzigingen hieronder op een rijtje gezet. Nu ook subsidie voor één isolatiemaatregel In 2023 kun je ook subsidie aanvragen als...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.