Verschillende bedrijven maken al gebruik van de subsidie voor groendaken. Iedereen kent de Delftse Poort in Rotterdam. Het gebouw, eigendom van CBRE Global Investors en tot 2009 het hoogste gebouw van Nederland, wordt sinds jaar en dag bevolkt door verzekeraar Nationale Nederlanden. Toenmalig beheerder JLL liet in 2017 een dakinspectie van de torens en het tussengelegen pand uitvoeren. Deze maakte de renovatie- én vergroeningskansen inzichtelijk. ” ‘Groen’ is in Rotterdam wel een dingetje. Daarom verstrekt de havenstad -net als veel andere gemeenten- subsidies voor de realisatie van groendaken,” begint Job de Bruijn van Elro zijn verhaal.
“Veel vastgoedeigenaren zijn niet op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor groendaken”
Vertraging van hemelwater
“De nieuw aangebrachte dakconstructie -met permanente dakveiligheidsvoorzieningen- zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de Rc-waarde. Naast deze isolatieslag was het doel een begroeide afwerking aan te brengen. Juist vanwege de vele goede eigenschappen van groendaken. Naast het esthetische vlak -ik kijk persoonlijk veel liever naar een groendak dan naar een dak met grind of tegels- draagt het bij aan een leefbaarder klimaat. Daarnaast zorgt groen voor een geleidelijker afvoer van water en precies daar zit de crux in Rotterdam. Want er is de gemeente alles aan gelegen om de niet al te beste riolering zoveel mogelijk te ontlasten. Met groendaken wordt piekbelasting voorkomen.”
Subsidiemogelijkheden groendaken
“CBRE koos voor een vegetatiepakket bestaande uit een retentielaag -die voor een vertraging van het af te voeren water zorgt- en een vegetatielaag bestaande uit plugplanten van sedum, siergrassen en kruiden. Het grote voordeel van pluggen ten opzichte van vegetatiematten is de diversiteit in vegetatie. Het zorgt uiteindelijk -een beetje geduld is vereist, want zo’n dak is pas na drie jaar volledig dichtgegroeid- voor het mooiste resultaat. Naast een mooier uitzicht, een verbetering van de leefomgeving, een langere levensduur van de dakbedekking, een filtering van giftige stoffen en een toename van de biodiversiteit, zorgt de retentielaag in combinatie met de vegetatielaag voor een aanzienlijke buffering en vertraging van het hemelwater richting het rioolstelsel.”
“Veel vastgoedeigenaren zijn niet op de hoogte van de subsidiemogelijkheden voor groendaken.” Op Sedumworld staan alle gemeenten die subsidie op de aanleg van vegetatiedaken verstrekken.’