Skip to content

Corona: Waarom moet je kantoren extra ventileren?

NEN COVID-19

We weten al een tijdje dat het goed ventileren van kantoren bevorderlijk is voor de gebruikers. Uit onderzoek van de REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) blijkt dat het coronavirus langer dan 3 uur in het kantoor blijft hangen bij slecht geventileerde gebouwen. Luchtverversing in de hoogste stand? Lees in dit artikel hoe en waarom je het kantoor coronaproof kunt maken. Corona ventileren kantoren

Bij corona is de 1,5 meter afstandsmaatschappij schijnveiligheid in slecht geventileerde ruimtes

Grote en kleine druppels

Mensen die hoesten of niezen produceren kleine druppeltjes, die via de lucht, voorwerpen en oppervlakken terecht komen bij anderen. Grote druppels komen bij niezen niet verder dan 1,5 meter. Maar bij corona hebben de kleine druppels een bereik van 7 á 8 meter en bij slecht geventileerde ruimtes kan het virus uren blijven hangen.  Uit onderzoek blijkt dat ook die kleine deeltjes virusmateriaal bevatten, per volume-eenheid ongeveer net zoveel als grote druppels. Het is aannemelijk dat de kleine deeltjes dieper in de longen doordringen bij het inademen.

Wat kunnen kantoorgebruikers doen

Het is raadzaam om voorlopig van minimale kantoorbezetting uit te gaan. Bij hogere concentratie gebruikers zal er te veel gevraagd worden van de ventilatiesystemen. Drukke kantoortuinen en volle vergaderzalen raden onderzoekers voorlopig af. Dus ook als de medewerkers op 1,5 meter van elkaar blijven is het raadzaam om genoeg ruimte over te houden voor verse lucht.

Ventilatie kantoren corona

Wat kunnen gebouwbeheerders doen

Het rondpompen van gebruikte lucht is nu even geen goed idee. Bij kantoren waar de bezetting hoog is, raden de onderzoekers aan om de ventilatiesystemen vol aan te zetten. En bij gebrek aan dit soort systemen ramen tegen elkaar open zetten. Een standaard van 30 m3/h per persoon is onvoldoende in coronatijden. Onderzoekers van de REHVA raden aan om dit kengetal minimaal te verdubbelen. Afhankelijk van het gebruik van de ruimtes kan dit ingesteld worden. In goed overleg met de gebruikers van het kantoor is het aan te raden om dus verse luchttoevoer te verhogen. Corona ventileren kantoren

Lees hier hoe gebruikers van smart buildings eerder terug kunnen komen naar kantoor tijdens de pandemie.

Adviesdocument REHVA>>

 

Deel "Corona: Waarom moet je kantoren extra ventileren?" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Er zijn geen blogs gevonden

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.