Skip to content

Colliers: Geen beloning voor hoog energielabel huurwoningen

Door de energiecrisis is het belang van het energieverbruik van woningen sterk toegenomen. Zo bleek recent dat koopwoningen met een groen energielabel nu sneller en tegen hogere prijzen verkopen. Colliers zocht uit wat de gevolgen zijn van een hoger energielabel op huurprijzen.

Geen verschil huurprijzen

Ondanks het verschil in energieverbruik, blijkt na onderzoek van ruim 75.000 huurtransacties in Nederland dat er landelijk gezien geen huurprijsverschillen zijn tussen huurwoningen met een hoog of laag energielabel. Voor huurwoningen met een energielabel A of hoger, B of C ligt de gemiddelde huurprijs tussen de 1.357 en 1.373 euro per maand. Voor huurwoningen met een energielabel D, E, F of G ligt de gemiddelde huurprijs juist hoger, tussen de 1.440 en 1.498 euro per maand. Ook gecorrigeerd voor oppervlakte zijn er geen huurprijsverschillen te zien. In tegenstelling tot koopwoningen wordt een goed energielabel op de huurmarkt dus niet beloond.

Geografische verschillen

Het energieverbruik van huurwoningen in Nederland kent geografische verschillen. Huurwoningen met een zeer laag energielabel staan relatief vaak in de G4-gemeenten. Gecorrigeerd voor oppervlakte liggen in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht de huren voor woningen met een hoog energielabel lager dan voor woningen met een laag energielabel. In Den Haag ligt de huur voor deze twee groepen op hetzelfde niveau.

Schaarste

Voor de hoogte van de huurprijzen is de energie-efficiëntie nog niet relevant, zelfs niet in de huidige tijd met explosief gestegen energiekosten. De lokale schaarste aan woningen is een belangrijke oorzaak, omdat woningzoekenden hierdoor weinig alternatieven hebben. Voor verhuurders ontbreekt de urgentie of (financiële) prikkel om de huurwoning te verduurzamen, aangezien dit geen invloed heeft op de verhuurbaarheid en hoogte van de huur. Meer concurrerend aanbod van energiezuinige woningen en keuzevrijheid voor woningzoekenden is nodig om tot een brown discount of green premium te komen.

 

Download het hele rapport >>

 

Deel "Colliers: Geen beloning voor hoog energielabel huurwoningen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Kantoorgebouwen met laag energielabel tot wel 40% in prijs gedaald door energielabelplicht

De energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen heeft geleid tot een forse prijsdaling voor vastgoed met een laag energielabel. Dat is de conclusie uit een onderzoek naar de effecten van deze labelplicht, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht. Kantoorgebouwen met...

Gemiddeld energieverbruik kantoor per type energielabel

Het gemiddelde energieverbruik van een kantoor varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van het kantoor, de klimaatzone waarin het kantoor zich bevindt en de aanwezige apparatuur en installaties. Het energieverbruik van een kantoor wordt uitgedrukt...

Groot aantal kantoren hoeft niet te verduurzamen

Bron: Savills Ons gebouwde erfgoed behoort tot de wereldtop. Van grachtenpanden tot kerken en van kastelen tot fabrieken. In al deze historische panden wordt niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. De uitstraling en sfeer van een historisch pand...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.