Op woensdag 1 juli presenteerde Planon en Alba Concepts het resultaat van hun samenwerking: de automatisering van de Building Circularity Index © (BCI). Een methodiek om circulariteit in de gebouwde omgeving te kunnen meten omtrent vastgoed en circulariteit. De BCI integreert bestaande meetmethodieken voor circulariteit zoals de Losmaakbaarheidsindex (RVO), de bepalingsmethode voor Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken (stichting Bouwkwaliteit) en de Material Circularity Indicator (Ellen MacArthur Foundation). Bij het bepalen van deze index gaat Planon uit van twee componenten die het circulariteitsbegrip inhoud geven. Dit in tegenstelling tot allerlei andere CE-filosofieën, zoals Cradle-2-Cradle, EcoChain, Material Circularity Index en Future Mountain, waarbij vele indicatoren enkel het begrip materiaal onderbouwen. BCI onderscheidt naast het materiaalgebruik (1) ook de losmaakbaarheid van materialen (2).
Hierdoor bepaal je de circulaire potentie van je vastgoedobject en sluit het naadloos aan op reeds bestaande duurzaamheidstools zoals de MPG-berekening, BREEAM-NL en DuboCalc. De koppeling tussen de meetmethodiek, vastgoeddata en nationale productdatabases (NIBE en NMD) maakt het mogelijk om met een druk op de knop de BCI van een vastgoedobject te berekenen.
Alba Concepts optimaliseert het vastgoedobject op het gebied van circulair bouwen. Dit door optimalisaties aan te dragen op het gebied van materiaalkeuze en de verbindingen van materialen.
Voordeel voor toekomstige gebruikers is dat de BCI nu voor iedereen toegankelijk wordt en de score zonder tussenkomst van een adviseur bepaald kan worden. Het meetbaar maken van de circulariteit van vastgoedobjecten kan hierdoor sneller, goedkoper en objectief.
Ook interessant onderwerp over Circulariteit & vastgoed: nieuw concept bundelt krachten : DGBC presenteert framework voor circulaire gebouwen