Skip to content

Trappenhuis mogen geen camera’s hebben zegt rechter

In een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam heeft de rechter zich uitgelaten over een geschil tussen twee buren over de geplaatste camera’s in het gemeenschappelijke trappenhuis. In geschil is of de camera’s een onrechtmatige inbreuk maken op eiseres haar persoonlijke levenssfeer.

Feiten over het trappenhuis

Eiseres woont boven een ontwerpbureau. Het ontwerpbureau heeft haar bedrijf op de begane grond en de eerste verdieping van hetzelfde pand. Het ontwerpbureau heeft voor de beveiliging van haar bedrijfs(inventaris) één camera op de begane grond en één camera op de eerste verdieping van de gemeenschappelijke ruimte van het trappenhuis geplaatst.

Inbreuk persoonlijke levenssfeer

De camera’s geven volledig beeld op eiseres en haar bezoekers. Dit vinden vrienden en familie van eiseres zo vervelend dat zij minder vaak op visite komen. Daarnaast vindt eiseres dat zij bespied wordt en vindt zij het een onveilige gedachte dat via de camera’s bekend is wanneer zij niet thuis is. Eiseres stelt dat de camera’s een inbreuk maken op haar persoonlijke levenssfeer en wil dat het ontwerpbureau deze onmiddellijk verwijdert.

Camera’s hebben afschrikwekkende werking

Het ontwerpbureau is het daar niet mee eens. De camera’s zijn opgehangen voor de bescherming van de bedrijfs(inventaris), de beelden worden alleen terug gekeken als daar een concrete aanleiding toe is én slechts twee personen hebben toegang tot de beelden. Het ontwerpbureau stelt dat haar belang bij de afschrikwekkende werking van de camera’s zwaarder weegt dan het privacybelang van eiseres.

Onrechtmatige inbreuk?

De rechtbank oordeelt dat de camera’s een inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer van eiseres. De camera’s zijn immers niet geplaatst in een publiek toegankelijke openbare ruimte, maar in het trappenhuis. Het ontwerpbureau kan via de camera’s vastleggen wie op bezoek komt bij eiseres en wanneer. Bovendien oordeelt de rechtbank dat het ontwerpbureau ook een afschrikwekkende werking kan creëren door niet werkende camera’s op te hangen. De inbreuk is onrechtmatig en het ontwerpbureau moet de camera’s verwijderen.

bron: amsadvocaten

Deel "Trappenhuis mogen geen camera’s hebben zegt rechter" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Met Intratone wordt toegangsbeheer een fluitje van een cent

Intratone is bij het grote publiek bekend als fabrikant van intercomsystemen. En dat is niet gek, want het Franse bedrijf neemt met haar innovatieve oplossingen afstand van de concurrent. Toch ziet marketingmanager Edwin van Reijsen Intratone vooral als...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.