Skip to content

BREEAM Outstanding voor kantoor Triodos Bank

BREEAM Outstanding

Foto: Bert Rietberg

Bron JP Van Eesteren: Op 24 maart heeft Triodos officieel het langverwachte BREEAM Outstanding-certificaat ontvangen voor het project Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg. De ontvangst van het BREEAM Outstanding-certificaat is voor alle betrokkenen een prachtige erkenning voor dit project. Deze titel wordt namelijk alleen toegekend aan “duurzamere omgevingen die het welzijn van de mensen die erin wonen en werken verbeteren, die helpen de natuurlijke grondstoffen te beschermen en die zorgen voor aantrekkelijkere investeringen in onroerend goed.” Wat BREEAM nog betekenisvoller maakt, is het feit dat het volledig onafhankelijk is, omdat de beoordeling door derden wordt uitgevoerd. Daardoor is BREEAM wereldwijd de toonaangevende methode voor duurzaamheidsbeoordeling.

Baanbrekende ontwikkeling

Het project is ontwikkeld door JOIN, een joint venture tussen EDGE en Triodos Bank. Op 6 september 2019 werd het nieuwe kantoorgebouw opgeleverd. Dit baanbrekende project is zo ontworpen dat zowel het interieur, exterieur en het terrein niet alleen duurzaam zijn, maar ook de principes van het circulaire bouwen volgen. Deze geïntegreerde aanpak heeft ervoor gezorgd dat het proces van begin tot eind in detail was uitgedacht, met oog voor alle kleine en grote zaken. Daarbij stond in alle fases van de ontwikkeling de duurzaamheid centraal.

In harmonie met de omgeving

Het uitgangspunt voor de bouw van het kantoor van Triodos Bank was dat het in harmonie moest zijn met de omringende fauna en flora, zowel bouwkundig als op andere vlakken. Omdat het een hout-hybride constructie is, werd er slechts een zeer beperkte hoeveelheid beton gebruikt. Dit beton is afkomstig van gerecycleerde materialen. Tijdens de bouwfase hebben alle partijen en betrokkenen zich ingezet om ervoor te zorgen dat dit duurzame project volledig in balans is met de omringende natuur en het landgoed. Om de fauna zo min mogelijk te verstoren en de rust op het landgoed te bewaren, waren alle verplaatsingen van materiaal vooraf ingepland en werden de werktijden strikt gehandhaafd.

Volgens Constantijn Berning, Executive Development Director bij EDGE, “was een van de belangrijkste uitdagingen van dit natuurinclusieve project om te bouwen op beschermde grond, maar toch een werkomgeving te creëren die voldoet aan de moderne eisen. Triodos Bank had de ambitie en veel geduld om dit project uit te voeren. Men was erop gefocust om er een sociaal en ecologisch verantwoord project van te maken.”

 

  • Een totaalscore van 94,32% resulteerde in een BREEAM Newbuild & Renovation-certificaat op Outstanding-niveau
  • Het kantoor van Triodos Bank van 12.500 m² op Landgoed De Reehorst in Driebergen-Rijsenburg is in september 2019 opgeleverd
  • Bij de top 12% Nederlandse projecten die BREEAM op Outstanding-niveau ontvangen

 

Volledige circulaire duurzaamheid

Alle aspecten hadden duurzaamheid als hoogste prioriteit. Het gebouw is volledig demontabel en alles is vastgelegd in een materiaalpaspoort. De ontwikkeling van het nieuwe kantoorgebouw voor Triodos Bank heeft een positief effect gehad op de lokale omgeving; er is zelfs 2,5 hectare aan natuur bij gekomen. De slimme warmte- en koudeopslag was een andere innovatieve toepassing. Evenals de groene daken die het regenwater opslaan, dat vervolgens wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de wc’s en tijdelijk wordt vastgehouden voor irrigatie als het landgoed drogere tijden moet doorstaan. Daarmee wordt het kantoor onderdeel van de lokale waterkringloop.

Naast de ontwikkelingsfase en het gebouw zelf was ook de met het kantoor verbonden mobiliteit een belangrijke factor bij het verminderen van de CO2-voetafdruk van Triodos Bank. Het kantoor ligt in de nabijheid van het openbaar vervoer en ondersteunt de stedelijke mobiliteit door zijn vele fietsenstallingen en elektrische bedrijfsauto’s voor carpoolen. Het parkeerdek is ook uitgerust met 3.300 m² zonnepanelen die helpen om het gebouw 100% energieneutraal te maken en de EV’s op te laden via de innovatieve tweerichtingslaadpalen van LomboXnet.

Bijzondere titels

Naast het BREEAM Outstanding-certificaat werd dit kantoorgebouw eerder al bekroond als “Meest Duurzame Project van 2019” door Cobouw Awards, “Kantoorgebouw van het Jaar 2019” door Architectenweb, “Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen” door de Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging en “Meest Duurzame Project in Nederland 2020” door Duurzaam Bouwen Awards. Een mijlpaal voor Triodos Bank en EDGE, en alle deelnemende partners: Bosman Bedrijven, Copijn, Rau Architecten, Arcadis, Ex Interiors, Aronsohn, DGMR, Deerns en BBN.

 

Deel "BREEAM Outstanding voor kantoor Triodos Bank" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Inspiratiesessie; SMART building, data & cleaning

Aankomende donderdag 27 mei organiseert EW facility services een inspiratiesessie met het thema SMART building, data & cleaning. Rond lunchtijd, van 11:30-12:00 uur, kun je, eventueel onder het genot van een broodje, aanschuiven. In een half uur praten we ze...

Heijmans hakt het onderwerp verduurzaming in behapbare stukken

CPO Esther Donders vertelt waarom Wat betekent duurzaamheid voor jou?  ‘Duurzaamheid is ons ticket naar de toekomst. Zoals we op deze aarde bezig waren en nog zijn, dat gaat ’m niet meer worden. Maar zo’n transitie naar een...

Eerste bewoner krijgt de sleutel van eerste 3D-geprint huis

De eerste huurder van de eerste Nederlandse woning van 3D-geprint beton krijgt vandaag de sleutel. Het Eindhovense huis, het eerste van vijf van ‘Project Milestone’, voldoet volledig aan alle strikte Nederlandse bouwvereisten. Uniek is dat de projectpartners een...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.