Skip to content

BlueCity opent eerste circulair verbouwde biolab ter wereld in voormalig Tropicana

Op vrijdag 27 november 2020 opent BlueCity Lab haar deuren voor biotechnologen, ontwerpers en innovatieve bedrijven. Op deze Rotterdamse maakplek worden de materialen en producten van de toekomst ontwikkeld, denk aan leer van planten, zelfhelend beton van bacteriën of zelfs een urn van schimmels. De Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte, opent deze kweekvijver, waar impact maken door biocirculair ontwerp en biobased technologie centraal staat, online.

Hoewel de innovaties nog experimenteel zijn, is de reden om te starten bloedserieus. “De markt heeft dringend alternatieven nodig. Producten die op een duurzame en slimme manier zijn ontworpen, met toekomstbestendige materialen, zodat we straks helemaal geen afval meer hebben,” aldus Nienke Binnendijk, directeur BlueCity Lab.

Toegankelijke plekken voor experimenten en kennisdeling zijn cruciaal voor de transitie naar de nieuwe economie.

Essentiële combinatie van labs

De circulaire verbouwing van BlueCity Lab is uitgevoerd onder leiding van partners COUP, Superuse en Koninklijke BAM nv. De opening van het Lab is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Stichting DOEN, Gemeente Rotterdam (via CityLab010), Stichting Bevordering van Volkskracht, Rabobank Rotterdam Fonds, Job Dura Stichting en BlueCity. Ook hebben diverse laboratorium spullen een nieuw leven gekregen in BlueCity Lab. Sanquin heeft diverse koelkasten, centrifuges en laboratoriumapparaten gedoneerd, de laboratoriumtafels zijn geschonken door het Erasmus MC en Bronson heeft diverse incubatoren gegeven om de missie van het BlueCity Lab te ondersteunen.

Flora Nova Advertentie

Circulair verbouwd laboratorium

Door de verbouwing van BlueCity Lab en de FoodHub, iets verderop in de kelders, grotendeels uit te voeren met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de eisen gesteld aan dit soort ruimtes – is 112.000 kg CO2-equivalent bespaard. Hiervoor rijd je 643 keer met een personenauto vanaf BlueCity naar Parijs heen en weer, of anderhalf keer naar de maan.

Deel "BlueCity opent eerste circulair verbouwde biolab ter wereld in voormalig Tropicana" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Circulair bouwen: hoe brengen we het op gang?

Bron: HEVO BV Volgens de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie moet de gebouwde omgeving in Nederland in 2050 volledig circulair zijn. Gebouwen en infrastructuur worden dan zodanig ontwikkeld dat de materialen en grondstoffen herbruikbaar zijn en er geen fossiele energiebronnen...

Deze woonwijk biedt een kijkje in de toekomst van duurzaam bouwen en wonen

Muren van kalk en hennep, cementloos beton en energieopslag via een basaltbatterij: Ecodorp Boekel biedt een kijkje in de toekomst van het bouwen. Maar deze innovaties hebben een keerzijde, want ze zijn moeilijk te financieren. Een samenwerking met...

Erasmus Universiteit Rotterdam investeert in nieuw circulair onderwijsgebouw

Onder het motto ‘Building new perspectives’ investeert het College van Bestuur (CvB) van Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in een toekomstbestendige en duurzame Campus Woudestein. Naast het Polak Building wordt een nieuw multifunctioneel onderwijsgebouw gerealiseerd met diverse onderwijsruimten, studie-...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.