Op vrijdag 27 november 2020 opent BlueCity Lab haar deuren voor biotechnologen, ontwerpers en innovatieve bedrijven. Op deze Rotterdamse maakplek worden de materialen en producten van de toekomst ontwikkeld, denk aan leer van planten, zelfhelend beton van bacteriën of zelfs een urn van schimmels. De Rotterdamse wethouder Duurzaamheid, Arno Bonte, opent deze kweekvijver, waar impact maken door biocirculair ontwerp en biobased technologie centraal staat, online.
Hoewel de innovaties nog experimenteel zijn, is de reden om te starten bloedserieus. “De markt heeft dringend alternatieven nodig. Producten die op een duurzame en slimme manier zijn ontworpen, met toekomstbestendige materialen, zodat we straks helemaal geen afval meer hebben,” aldus Nienke Binnendijk, directeur BlueCity Lab.
Toegankelijke plekken voor experimenten en kennisdeling zijn cruciaal voor de transitie naar de nieuwe economie.
Essentiële combinatie van labs
De circulaire verbouwing van BlueCity Lab is uitgevoerd onder leiding van partners COUP, Superuse en Koninklijke BAM nv. De opening van het Lab is mogelijk gemaakt dankzij de financiële ondersteuning van Stichting DOEN, Gemeente Rotterdam (via CityLab010), Stichting Bevordering van Volkskracht, Rabobank Rotterdam Fonds, Job Dura Stichting en BlueCity. Ook hebben diverse laboratorium spullen een nieuw leven gekregen in BlueCity Lab. Sanquin heeft diverse koelkasten, centrifuges en laboratoriumapparaten gedoneerd, de laboratoriumtafels zijn geschonken door het Erasmus MC en Bronson heeft diverse incubatoren gegeven om de missie van het BlueCity Lab te ondersteunen.
Circulair verbouwd laboratorium
Door de verbouwing van BlueCity Lab en de FoodHub, iets verderop in de kelders, grotendeels uit te voeren met hergebruikte materialen – een schijnbaar onmogelijke opgave, gelet op de eisen gesteld aan dit soort ruimtes – is 112.000 kg CO2-equivalent bespaard. Hiervoor rijd je 643 keer met een personenauto vanaf BlueCity naar Parijs heen en weer, of anderhalf keer naar de maan.