Skip to content

Bijna energieneutrale gebouwen (BENG) en NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 gaan de BENG eisen in. Dit een landelijk overheidsbeleid dat is voortgekomen vanuit Europees beleid. De Europese richtlijn Energieprestatie gebouwen bepaalt dat in 2021 alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal moeten zijn. Hierbij zal BENG het Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) vervangen. Het belangrijkste verschil van BENG ten opzichte van EPC is de aparte eis aan de energiebehoefte van het gebouw zelf. Daardoor krijgt energiebesparing voorrang op energieopwekking, terwijl dit binnen de EPC uitwisselbaar is.

We beantwoorden de volgende vragen in dit artikel:

  • Wat houdt BENG in en wat zijn voor gebouwbeheerders de gevolgen?
  • Wat zijn de consequenties voor nieuwbouw en bestaande gebouwen?
  • Wat houdt de methodiek NTA 8800 in?

 

Wat houdt BENG in?

Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) hebben een EPC van bijna nul, waarbij het energieverbruik niet meer gecompenseerd kan worden (zoals in de huidige EPC-eis).

De Energie-Index vervalt daarmee en wordt vervangen door vier indicatoren:

BENG 1. Energiebehoefte:

De maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Dus de hoeveelheid energie die een gebouw nodig heeft voor verwarming en koeling. Isolatie van het gebouw speelt hierbij dus een belangrijke rol.

BENG 2. Primair energiegebruik:

De hoeveelheid fossiele brandstof in kWh per m2 gebruiksoppervlakte per jaar die nodig is voor verwarming, koeling, warm water, ventilatie, bevochtiging, ontvochtiging. Hier wordt gekeken naar de mate van duurzaam verwarmen en koelen. Denk hierbij aan het gebruik van aardwarmte en gasloos bouwen.

BENG 3. Aandeel hernieuwbare energie:

Het minimale aandeel hernieuwbare of duurzame energie in procenten. De energiebehoefte beperken en zo duurzaam mogelijk opwekken zal de basis worden van een Bijna Energieneutraal Gebouw.

 

Wat zijn de consequenties voor nieuwbouw en bestaande gebouwen?

Vooralsnog gelden de BENG-eisen enkel voor nieuwbouwwoningen en -gebouwen. Voor de bestaande bouw wordt de indicator hoogstwaarschijnlijk op BENG 2 gebaseerd.  Dit wordt dan dus vertaald in een indicator zoals het label of de energie-index. Voor elke indicator geldt straks een eis die varieert voor woningen, utiliteitsgebouwen, onderwijsgebouwen en gezondheidszorggebouwen.

BENG gaat er vanuit dat je de energie die je niet nodig hebt ook niet gebruikt. Hierop zal dus de nadruk liggen in het BENG systeem. De BENG 1 norm is dan ook het belangrijkst!

Bij BENG 2 wordt er geen correctie meer gedaan voor het verliesoppervlak. Als gevolg van een andere verhouding verliesoppervlak/gebruiksoppervlak is de BENG1-eis voor de hoekwoning circa 10 kWh/m2 hoger als voor de tussenwoning (vormfactor). Met een ‘basis’ thermische schil voldoen zowel de hoek- als de tussenwoning aan BENG 1. Voor BENG 2 voldoet de hoekwoning (net) niet zonder aanvullende maatregelen. De tussenwoning voldoet aan de eis van BENG-2 zonder de toepassing van PV-panelen. Woningen met een klein gebruiksoppervlak (< 40 m2) gaan gemiddeld ruim 1 klasse slechter scoren.

 

Wat houdt de methodiek NTA 8800 in?

De NTA 8800 is de vervanger van de huidige methodiek voor nieuwbouwwoningen en gebouwen (de EPC) en voor de bestaande woningen en gebouwen (de Energie-index). Dit systeem zorgt ervoor dat de BENG indicatoren goed berekend worden. De NTA rekenmethode is zowel van toepassing op nieuwbouw en bestaande bouw, als woningen en utiliteitsgebouwen. Vanaf nu (juni 2020) wordt de eerste software voor het berekenen van de BENG eisen door middel van NTA 8800 getest.

Op de website van EPG is een goed interview over deze software terug te lezen 

 

Deel "Bijna energieneutrale gebouwen (BENG) en NTA 8800" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

brandbeveilig vastgoed

Brandveilig vastgoed voor ouderen

Nederland vergrijst in hoog tempo. Volgens het CBS waren er in 2012 2,7 miljoen 65-plussers. In 2041 zullen dat er twee miljoen meer zijn. Veel senioren blijven (semi-)zelfstandig wonen. Een goede ontwikkeling, maar wel een die aandacht behoeft....
Energielabel regels

Energielabel plichtig bij verkoop of verhuur?

Op het moment dat er voor een (utiliteits)gebouw een transactie plaatsvindt (verhuur, verkoop of oplevermoment), dient er een energielabel te worden overhandigd. Het energielabel is sinds 2008 verplicht bij gebouwen met de volgende gebruiksfuncties of een combinatie hiervan:...
Elektrische laadpaal kantoor

Wat kost een elektrische laadpaal en wat levert het op?

Elektrisch rijden wordt de norm. Dat wist u al. Maar wist u ook dat de Europese Commissie heeft bepaald dat elektrische laadpalen vanaf 2020 verplicht zijn bij nieuwe en gerenoveerde bedrijfspanden met meer dan 10 parkeerplaatsen? Tijd dus...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.