Skip to content

Besix en Proximus richten platform op voor slimme gebouwen

Het bouwbedrijf Besix en telecombedrijf Proximus kondigen de oprichting aan van een platform dat slimme gebouwen en energiezuinige gebouwen moet maken. Beide spelers bundelen de expertise uit hun eigen vakgebied en stappen daarvoor samen in i.Leco, een technologische start-up uit Geel, gespecialiseerd in innovatief energiebeheer van gebouwen en lokale energiegemeenschappen.
Het gaat om een joint-venture. Besix en Proximus krijgen elk 30% van de aandelen in handen, de overige 40% blijven bij Stefan Lodeweyckx, de CEO van i.Leco dat door de introductie van het nieuwe platform zijn naam zal wijzigen in Aug.e. In het management wordt de operationele rol ingevuld door Besix en de technische rol door Proximus. In de startfase zullen beide partners elk een viertal mensen bij het nieuwe platform onderbrengen, een aantal dat in de toekomst nog kan groeien. Uiteindelijk zal het huidige i.Leco-platform op natuurlijke wijze in het nieuwe Aug∙e worden opgenomen.
Aug∙e wil state of the art-oplossingen op het vlak van slimme gebouwen op de markt brengen die er mee zullen voor zorgen dat gebouwen een belangrijke speler worden in de energietransitie. Deze oplossingen omvatten bijzonder innovatieve technologieën om de energieprestaties en de milieu-impact van gebouwen te verbeteren, het onderhoud ervan op lange termijn te vergemakkelijken en het comfort van de gebruikers te verhogen.
Augmented energy
Aug.e, waarvan de naam ‘augmented energy’ een doel weerspiegelt dat gewijd is aan energietransitie, biedt nu de meest complete en toekomstbestendige oplossingen op het vlak van slimme gebouwen. De door Aug∙e ontwikkelde toepassingen zijn zo ontworpen dat ze eenvoudig te gebruiken zijn en beschikbaar zijn op zowel smartphones als computers. Met de steun van Proximus, Besix en i.Leco zal Aug∙e dit ecosysteem voornamelijk in drie belangrijke domeinen verder uitbouwen: duurzaamheid, comfort en onderhoud.
Aug∙e zal ontwikkelaars en huurders in staat stellen het aandeel van hernieuwbare energie in het energieverbruik van gebouwen aanzienlijk te verhogen. Met Aug∙e kunnen ook slimme gebouwen leren van ervaringen uit het verleden en anticiperen op hun eigen behoeftes. Door het gebruik van elektriciteit voortdurend te analyseren en aan te passen, kunnen slimme gebouwen het energieverbruik proactief tot een derde terugdringen en zo de ecologische voetafdruk van steden aanzienlijk verkleinen.
Communicerende gebouwen
Aug∙e kan ook nog een stap verder gaan. Het kan namelijk gebouwen met elkaar laten communiceren en ze integreren in netwerken en netten. Op die manier ontstaan onderling verbonden lokale energiegemeenschappen waarin gebouwen zowel producent als consument worden.
Slimme gebouwen optimaliseren de gebruikerservaring en maken een nieuw soort collaboratieve werkplek mogelijk. De Aug∙e-oplossingen zijn modulair en stellen gebruikers in staat om op elk moment en vanop elke plaats met het gebouw te interageren, bv. om de temperatuur of de ventilatie aan te passen, contact op te nemen met collega’s, hun auto op te laden, vergaderzalen te reserveren, enz.
Slimme gebouwen vereenvoudigen het onderhoud, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om elk aspect van het gebouw op elk moment te checken. Dankzij de automatische detectie van anomalieën is zelfs het meest efficiënte preventieve onderhoud mogelijk.
“Aug∙e is een platform dat het fysieke gebouw verbindt met een reeks nuttige digitale toepassingen die gebouwgebruikers en facility managers in staat stellen om het energieverbruik te optimaliseren en de CO2-voetafdruk kunnen verminderen, wat zal helpen om de klimaatverandering tegen te gaan, het comfort op de werkplek te verbeteren en een efficiënte bedrijfsvoering te bevorderen”, legt Jan Van Steirteghem, general manager Europe van Besix Group uit.
Digitale tweeling
“Het concept van slimme gebouwen bestaat erin om gebouwen te creëren die zowel fysiek als digitaal zijn: we creëren als het ware de digitale tweeling van een fysiek gebouw. Deze tweeling is met elkaar verbonden en interageert dusdanig met elkaar dat een verandering in de eigenschappen van de ene automatisch van toepassing is op de andere. Door de respectievelijke expertise van Proximus, i.Leco en Besix op het vlak van ict, energiebeheer van gebouwen en bouw en renovatie te bundelen, hebben we Aug∙e gecreëerd”, vervolgt Van Steirteghem.
De energietransitie, en vooral de bijdrage van gebouwen aan een duurzamere wereld, ligt aan de basis van ons initiatief om Aug∙e op te richten. Het platform zal ons helpen om een ongezien ecosysteem van oplossingen op de markt te brengen. Die oplossingen zullen een nieuwe standaard worden voor de manier waarop we denken over de gebruikerservaring in gebouwen, en zullen actief bijdragen aan het verminderen van hun ecologische voetafdruk. In deze gebouwen zullen data echt ten dienste staan van huurders, gebruikers, werkgevers, facility managers, enz.”, zegt Anne-Sophie Lotgering, chief enterprise market officer van Proximus Group.
“De combinatie van de expertise van Besix, Proximus en i.Leco is ongezien. Met Aug∙e gaat het bij slimme en echt intelligente gebouwen niet over de toekomst: we bouwen ze vandaag al en dit op een naadloze manier, waarbij datawetenschap aan de basis ligt”, zegt Stefan Lodeweyckx.
Het doel is om met Aug∙e een open ecosysteem te creëren. Daarom wil het platform zijn expertise rond technologie delen en staat het ook open voor samenwerking met anderen die op zoek zijn naar innovatie oplossingen in dit vakgebied. Omdat Aug∙e streeft naar impact in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering, bieden de partners Aug∙e nu al een internationaal forum aan via het Besix-netwerk. De oplossingen van Aug∙e zullen immers worden voorgesteld bij de opening van het Belgisch paviljoen van de Dubai World Expo, die tot 31 maart 2022 zal plaatsvinden in de Verenigde Arabische Emiraten.

Deel "Besix en Proximus richten platform op voor slimme gebouwen" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Brainport Smart District in Helmond wordt slimste wijk van de wereld

Brainport Smart District in Helmond is een proeftuin voor de maatschappij van de toekomst. Op 150 hectare door de gemeente beschikbaar gestelde grond verrijst de komende jaren een wijk die smart, beter, mooier, veiliger, duurzamer en socialer is....

Smart, Schoonmaken wanneer dat nodig is!

Hoe zit het met de schoonmaak in úw vastgoed? Lopen de schoonmakers dagelijks op een vast tijdstip hetzelfde rondje door uw gebouw? En wordt er elke dag hetzelfde aantal uur schoongemaakt, ongeacht de bezetting? EW Facility Services doet...

Eerste gemeenten aan de slag met slimme wijken aanpak

Aardgasvrij in 2050 is de stip aan de horizon, maar nu al kunnen woningen aardgasvrij-ready worden gemaakt. Om beleidsmakers en programmaverantwoordelijken bij deze uitdaging te ondersteunen, lanceerde Enpuls in 2020 de Slimme Wijken Aanpak (SWA). Met dit stappenplan...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.