Skip to content

Beleggingen in Europese seniorenwoningen gestegen met 25%, aldus Savills

Volgens Savills is er in de eerste helft van 2020 € 515 miljoen belegd in Europese seniorenwoningen; een stijging van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De sector laat hiermee zien dat de onderliggende waardedrijvers op de lange termijn bestand zijn tegen COVID-19. In de afgelopen vijf jaar vonden beleggingen in deze sector met name plaats in Frankrijk en het VK, samen goed voor 68% van de totale beleggingen (respectievelijk 38% en 30%), gevolgd door Italië (9%), Nederland (7%), Zweden (5%), en Duitsland en België (beide 4%), aldus de internationale vastgoedadviseur.

 

Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills in Nederland, licht toe:

We hebben gezien dat in de eerste helft van het jaar 64% van de investeringen in seniorenwoningen buiten de eigen landsgrenzen heeft plaatsgevonden, dat is buitengewoon hoog in een sector die doorgaans wordt gekenmerkt door binnenlandse beleggers. De beleggingen vanuit het buitenland zijn voornamelijk nog afkomstig uit Europa, en met name Frankrijk, het VK en Zweden. We zien wel dat Amerikaanse beleggers, die al stevig belegd hebben in studentenwoningen en meergezinswoningen, ook steeds meer oog hebben voor het potentieel van seniorenwoningen.

 

Volgens Savills ligt het rendement van prime seniorenwoningen op dit moment tussen de 3,5% en de 5%, afhankelijk van het land, de locatie en de kwaliteit van de objecten. De afgelopen jaren heeft de toenemende interesse van beleggers in seniorenwoningen gezorgd voor een daling van de rendementen op prime objecten. Gemiddeld ligt het rendement op een prime seniorenwoning echter nog wel zo’n 100 basispunten hoger dan het rendement op prime meersgezinswoningen en 90 basispunten hoger dan het rendement op prime kantoren in een zakendistrict.

Bas Wilberts, Head of Residential & Hotel Investment bij Savills in Nederland, geeft aan: “Sinds het begin van dit jaar is het bedrag dat beschikbaar is voor seniorenwoningen, relatief gelijk gebleven. We verwachten dat de interesse van beleggers voor deze sector de komende maanden stabiel zal blijven. Doordat het aanbod van verhuurbaar vastgoed beperkt is, maar ook door veranderingen in de wetgeving en marktconsolidatie als gevolg van COVID-19, verwachten we dat er opportunistische beleggers gaan toetreden tot de markt en dat beleggerstransacties in toenemende mate worden gekenmerkt door voorfinanciering door de beleggers gedurende de ontwikkeling van projecten.”

 

Deel "Beleggingen in Europese seniorenwoningen gestegen met 25%, aldus Savills" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Mogelijkheden van zonwering op kantoor

Savills: De volgende fase van duurzame verandering – De sleutel tot ESG

Duurzaam gedrag is niets nieuws. In de vastgoedsector zijn eigenaren al meer gewend aan wetgeving zoals de SFDR. Meer dan 43% van de markt heeft doelen gesteld met betrekking tot CO₂, waar dat in 2018 nog maar 26%...
Europees hoofdkantoor Uber

Huren van eersteklas kantoorruimte in Europa zijn met gemiddeld 7,4% gestegen sinds Covid-19, zegt Savills

Volgens het laatste onderzoek van Savills zijn de tophuren in de Europese Central Business Districts (CBD) met gemiddeld 7,4% gestegen sinds de uitbraak van Covid-19. Dit is ruim boven het gemiddelde van secundaire CBD gebieden, waar de huurstijging 1,1% betrof. In Londen...

Duurzaamheidsbepaling nieuwe ROZ-Model Huurovereenkomst Winkelruimte

Bron: Savills Door uitdagende economische omstandigheden zijn winkels actiever bezig om de grootste kostenposten zoveel mogelijk te beperken. De fors gestegen energieprijzen maken dat winkels hier als eerst het mes in willen zetten, geholpen door kortere terugverdientijden voor...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.