Skip to content

ASN Bank laat houtbouw zien op klimaattop

Bouwen met hout en andere natuurlijke materialen levert duurzame, gezonde gebouwen op én draagt bij aan biodiversiteit en een beter klimaat, is de boodschap op de klimaattop. Met die boodschap overhandigen ASN Bank, Climate Cleanup en bouwnetwerk Gideon op de COP26 in Glasgow de nieuwe meetmethode Construction Stored Carbon aan de Nederlandse klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme.

Met de meetmethode Construction Stored Carbon (CSC) – die in augustus is geïntroduceerd – kunnen bouwbedrijven, architecten en financiële instellingen eenvoudig de opslag van CO2 in gebouwen berekenen, leggen de betrokken partijen uit. Volgens deze partijen tonen voorbeeldcases, opgenomen in een rapport rond de meetmethode, dat biobased bouwen nu al het verschil maakt.

Als voorbeeld noemen ze het woongebouw FITz, dat op de kavel van de Koffiefabriek in Amsterdam zal verrijzen en voornamelijk in hout wordt gerealiseerd. Dit zou een opslag van ruim 2.500 ton CO2  betekenen. Voor elke in natuurlijk bouwmateriaal opgeslagen ton CO2 wordt ook nog eens 1,2 ton CO2-uitstoot vermeden, doordat geen metaal of cement is gebruikt, aldus ASN Bank, Climate Cleanup en Gideon.

Schoner en gezonder
Opschaling van biobased bouwen draagt niet alleen bij aan het vertragen van opwarming van de aarde, maar ook aan de groei van biologische grondstoffen en de mogelijkheid om in een gezonde omgeving te wonen en werken. Door de verdringing van vervuilende materialen wordt nog meer klimaatwinst behaald.

“We bouwen ons op een schone manier uit de crisis.” zegt Sven Jense van Climate Cleanup. “We willen het klimaatprobleem oplossen. Biobased bouwen, met hout en andere natuurlijke materialen,  zorgt voor minder uitstoot dan conventionele materialen en het legt koolstof vast. Het is dus een praktische en concrete oplossing in de transitie naar een fossielvrije, schone bouwsector en economie.”

Norbert Schotte van Gideon vult aan: “De materialentransitie van CO2-intensieve materialen naar hernieuwbare materialen, zoals hout, vlas en hennep zorgt ook nog eens voor een nieuw en gezond businessmodel voor de boeren.”

Biobased als norm
Tijdens de COP in Glasgow pleiten ASN Bank, Climate Cleanup en Gideon ervoor om biobased bouwen de norm te maken. “Nederland kan koploper worden in biobased bouwen” aldus Jeroen Loots van ASN Bank.

“Om deze transitie in de bouwsector een stimulans te geven, is het cruciaal dat CO2-opslag wordt meegenomen in de wettelijk verplichte duurzaamheidstoets voor gebouwen, de Milieuprestatie Gebouwen. Dit vraagt om een relatief eenvoudige aanpassing van de overheid en levert een belangrijke versnelling op in het vertragen van klimaatverandering.”

Presentaties
ASN Bank en Climate Cleanup overhandigen vandaag tijdens de klimaattop, mede namens Gideon en tientallen Nederlandse bouwbedrijven, de meetmethode CSC aan de Nederlandse klimaatgezant prins Jaime de Bourbon de Parme.

Morgen, 4 november, geven Jeroen Loots van ASN Bank en Folkert Linnemans van Bouwgroep Dijkstra Draisma een presentatie over hoe biobased bouwen er in de praktijk uitziet en het verschil maakt. Deze presentatie is onderdeel van het evenement van het ministerie van Economische zaken en Klimaat over klimaat-commitment van de Nederlandse financiële sector.

Lees hier een ander artikel gerelateerd aan de klimaattop op OG wijzer over het eerste Nederlandse gebouw dat voldoet aan de eisen van de klimaatdoelstelling van Parijs.

Deel "ASN Bank laat houtbouw zien op klimaattop" op social media

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

Groen bouwen moet, tenzij het niet anders kan

Vuurzeeën in delen van de Verenigde Staten en Canada, droogte en mislukte oogsten met hongersnood tot gevolg in Mozambique en extreme regenval en overstromingen in Limburg. Het zijn allemaal recente gebeurtenissen als gevolg van klimaatverandering. Hoe bereiden we...

Zijn houten wolkenkrabbers de toekomst van steden?

Het vergroenen van onze steden is nu een kwestie waar landen over de hele wereld over nadenken. Van het creëren van lage-emissiezones tot het planten van minibossen en het ontwerpen van natuurlijk verkoelende gebouwen, bijna elk deel van...

Toekomstwaarde creëer je met Design for Flexibility

Een duurzaam gebouw is in de eerste plaats een gebouw met een lange levensduur. Klinkt logisch, maar hoe geef je een gebouw nou echt toekomstwaarde? “Door tijdens de ontwerpfase al rekening te houden met de toekomstige aanpasbaarheid naar...

Onze partners

Volg ons op LinkedIn!

Nieuwsbrief inschrijven

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.