Skip to content

5 duurzaamheidstrends van Savills

1. DUURZAAMHEIDSRAPPORTAGES

De vastgoedsector moet zich gaan voorbereiden op een toekomst waarin klimaatverandering een grote invloed heeft op de financiële prestatie van gebouwen. Daarmee wordt 2023 gezien als een cruciaal jaar op het gebied van duurzaamheidsrapportages. Waar deze rapportages tot voor kort nog als bijzaak werden gezien, is dit tegenwoordig meer een vereiste. Onder druk van veranderende en aangescherpte wetgeving moeten steeds meer bedrijven veratnwoordelijkheid afleggen over de impact die zij hebben op het klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de EU Taxonomy. Hoewel de rapportageverplichtingen dit jaar nog niet allemaal in gaan, zal dit jaar wel meer bekend worden over de exacte vereisten en gehanteerde standaarden.

2. HET ‘VERKOPEN’ VAN DUURZAAMHEID

Voor de vastgoedmarkt wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Vastgoedsectoren in zwaar weer, zoals detailhandel, doen er goed aan om de duurzaamheidsfactoren van een gebouw extra te benadrukken tijdens het verkoopproces.

3. HET GEVOLG VAN DE STIJGING IN KOSTEN OP EEN DUURZAME LEVENSSTIJL

Hoewel de kostencrisis duidelijk zijn nadelen kent, biedt het ook kansen voor de overgang naar een duurzamere levensstijl. Aan de ene kant kosten duurzame producten en diensten vaak meer dan de standaard en vallen deze daardoor misschien buiten het budget. Aan de andere kant stimuleert dit mensen om bijvoorbeeld te besparen op energie. Vooral door de stijging in energieprijzen, die onder andere is veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, is de stimulans om energie-efficiënter te leven nog nooit zo groot geweest.

4. FINANCIERING VAN DUURZAAMHEIDSINITIATIEVEN

Groene- en duurzaamheidsleningen worden steeds populairder. De verwachting is dat stijgende rentetarieven investeerders verder stimuleren om gebruik te maken van duurzame financieringsproducten. Hierdoor komt er meer nadruk op duurzaamheid binnen projecten en zullen deze alternatieven eerder worden overwogen.

5. BIODIVERSITEIT

De impact van het verlies van biodiversiteit is lang onderschat, maar dankzij de United Nation’s Diversity Conference (COP15) staat het eindelijk écht op de agenda. Tijdens deze conferentie is er een ambitieus actieplan geformuleerd om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan en een halt toe te roepen in 2030. Naar verwachting publiceert het Taskforce on Nature-related Financial Disclosures in september 2023 een plan om natuur gerelateerde risico’s en kansen te rapporteren. Het uitgangspunt hiervan is dat er door middel van deze rapportages plannen kunnen worden opgezet om risico’s in te perken en kansen te benutten.

Deel "5 duurzaamheidstrends van Savills" op social media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Word op de hoogte gehouden van alle nieuwtjes

Misschien vind je dit ook interessant

verduurzaming Heijmans

Heijmans hakt het onderwerp verduurzaming in stukken

CPO Esther Donders vertelt waarom verduurzaming een steeds belangrijkere onderwerp wordt voor Heijmans. Wat betekent duurzaamheid voor jou?  ‘Duurzaamheid is ons ticket naar de toekomst. Zoals we op deze aarde bezig waren en nog zijn, dat gaat ’m...
Mogelijkheden van zonwering op kantoor

Savills: De volgende fase van duurzame verandering – De sleutel tot ESG

Duurzaam gedrag is niets nieuws. In de vastgoedsector zijn eigenaren al meer gewend aan wetgeving zoals de SFDR. Meer dan 43% van de markt heeft doelen gesteld met betrekking tot CO₂, waar dat in 2018 nog maar 26%...

Remeha opent grootste warmtepompfabriek van Nederland

Remeha, marktleider in ons land op het gebied van warmtepompen en cv-ketels, heeft vandaag officieel haar nieuwste warmtepompfabriek in Apeldoorn geopend. Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) waren bij...

Onze partners

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tevens een gratis magazine!

Tip onze redactie

OG Wijzer werkt graag met u samen. Heeft u nieuws of persberichten? Tip dan onze redactie.

Wilt u een persbericht naar onze redactie sturen? Vul onderstaand formulier in. De redactie neemt contact op als zij aandacht aan het onderwerp wil besteden.