Coronavirus & ventilatie: Wat zeggen ‘kenners’ ?

NEN COVID-19

Er zijn zoveel vragen rondom de verspreiding van het coronavirus. De ventilatie in gebouwen is een belangrijke verdachte bij de verspreiding van het virus. Lees hier waarom je het kantoor extra moet ventileren. Wat zeggen de specialisten over de verspreiding van het coronavirus door gebouwinstallaties. We hebben een overzicht gemaakt van verschillende theorieën.
Lees hier wat de overheid zegt over ventilatie in gebouwen. Beheerders van gebouwen moeten op de hoogte zijn van deze regels! coronavirus ventilatie

Volgens Techniek Nederland voldoet 20% van de gebouwen niet aan deze regels. Lees hier het artikel

Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude’ lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig. Volgens het Bouwbesluit is een goed functionerend ventilatiesysteem geen onderdeel van een verwarmings- of koelsysteem. Het voert verse lucht naar binnen of voert verontreinigde binnen lucht af. Of een combinatie daarvan. In het Bouwbesluit staan de eisen voor luchtverversing. Hierbij spelen ook mee:

 • gebruiksfunctie van de ruimte;
 • gebruiksoppervlakte;
 • aantal aanwezige personen;
 • verblijfsduur van aanwezige personen.

Ondernemers en beheerders kunnen de handleiding met de meest gebruikte ventilatiesystemen raadplegen.

Experts trekken eisen RIVM in twijfel

Volgens experts is dit bouwbesluit niet toegespitst op het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. Ook over de ventilatiesystemen in 1100 overheidsgebouwen is onduidelijkheid.

De ventilatienormen voor schoollokalen zijn opgesteld zodat kinderen niet duf worden en goed kunnen leren. Of die richtlijnen ook werken om het virus uit de lucht te halen, is nog maar de vraag.

Aldus Philomena Bluyssen, professor binnenklimaat aan de TU Delft

Welke norm is de norm?

De oproep om aan het Bouwbesluit te voldoen leidt bovendien tot onduidelijkheid: de ventilatienormen in dat besluit zijn voor oude lokalen heel anders dan die voor nieuwe lokalen. Voor nieuwbouw is de norm om 8,5 liter lucht per seconde per persoon te verversen, maar voor lokalen van vóór 2012 geldt een norm van 3,44 liter. Zo kan het voorkomen dat in één school lokalen in de nieuwbouwvleugel voldoen aan 8,5 liter, maar het oude gedeelte aan 3,44.

Beide normen zouden dus ‘coronaproof’ zijn volgens het RIVM-advies. Maar volgens experts kan dat niet. “Die oude norm is sowieso niet voldoende”, zegt Bluyssen. Zie hier het artikel op NOS

Zorg er daarom voor dat het gebouw minimaal voldoet aan de eisen die er gesteld zijn tot dat er meer bekend is over de verspreiding van het virus.

Het volgende wordt aangeraden:

 • Een deskundig installatiebedrijf of een adviseur beoordeelt of de ventilatie goed is.
 • Er is een zogenaamde spuivoorziening aanwezig. Zo nodig kan deze snel sterk verontreinigde binnenlucht afvoeren.
 • Er is voldoende onderhoud aan het ventilatiesysteem, bijvoorbeeld aan de filters.
 • Het personeel krijgt een instructie voor het juiste gebruik van het ventilatiesysteem. Hiervoor maakt de ondernemer of beheerder protocollen.
 • Zijn er tussenwanden of –schotten in een verblijfsruimte geplaatst? Vaak verstoort dit de oorspronkelijke goede functie van het ventilatiesysteem. Corrigerende maatregelen zijn dan nodig.
 • Voldoet het ventilatiesysteem niet, dan is aanpassing nodig. Of de bezettingsgraad (minder mensen in een ruimte) moet omlaag.

Vanwege het coronavirus geldt verder het volgende:

 • Vermijd een luchtstroom van persoon naar persoon. Bijvoorbeeld van een tafelventilator of een staande ventilator.
 • Gebruik van een recirculatie in een ruimte wordt afgeraden (recirculatie is ook luchtverplaatsing en géén luchtverversing).