Kennemer Wonen plaatst in 4 jaar tijd 35.000 zonnepanelen

Bron: Kennemer wonen

Het was de eer aan voormalig directeur-bestuurder Dick Tromp van Kennemer Wonen om het 35.000ste zonnepaneel te plaatsen. Tromp is per 1 oktober 2020 afgetreden als directeur-bestuurder bij de woningcorporatie, maar hij ging nog één keer het dak op vanwege dit heugelijke feit. Onder zijn leiding is Kennemer Wonen in 2016 gestart met het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen, zonder een huurverhoging aan de huurder te vragen. “Naast de bijdrage aan een beter milieu, is betaalbaarheid altijd een belangrijke drijfveer geweest om dit project te starten. Lagere energielasten zorgen namelijk voor lagere woonlasten voor onze huurders. Ik ben er enorm trots op dat in die vier jaar meer dan 5.300 woningen zijn voorzien van zonnepanelen en dat we op deze manier de CO2 uitstoot aanzienlijk hebben verminderd én de woonlasten voor de huurders van Kennemer Wonen zijn verlaagd.”

Samenwerking Ecorus
Kennemer Wonen en Ecorus werken al jaren samen en hebben forse stappen gezet op het gebied van verduurzaming. Op jaarbasis worden er 1.000 eengezinswoningen en 500 appartementen voorzien van zonnepanelen. Ecorus verzorgt hierbij het gehele zonne-energietraject van A tot Z. De woningen en appartementencomplexen waar het meeste energie te besparen valt, worden als eerst aangepakt. Iedere werkweek worden er gemiddeld 40 installaties verricht. Het plaatsen van een installatie met maximaal acht zonnepanelen duurt meestal een halve dag. Huurders worden vroegtijdig geïnformeerd over wanneer zij aan de beurt zijn en wat zij kunnen verwachten.

Kostenbesparing voor huurders én een positieve bijdrage aan het milieu

Duurzaamheidsambitie
Krista Walter is sinds 1 oktober 2020 de opvolger van Dick Tromp als directeur-bestuurder van Kennemer Wonen. Zij neemt ook het stokje over als het gaat om het verminderen van de CO2 uitstoot. “Het plaatsten van zonnepanelen past uitstekend bij de duurzaamheidsambities die we nastreven als corporatie. Dit jaar willen we gemiddeld energielabel A behalen voor onze huurwoningen. Daarmee lopen we flink voorop in de sector, maar we moeten ook wel aangezien in 2050 alle woningen CO2-neutraal moeten zijn,” sluit Krista Walter af.

 

 

Opleider Dirksen bereidt technisch vastgoed professionals voor op de energietransitie

vastgoed opleider energietransitie

Op 12 maart jl. vond in Elst het seminar De technicus van nu: klaar voor de energietransitie van Dirksen Opleidingen plaats. De middag stond in het teken van de nieuwste ontwikkelingen rondom de energietransitie en in de opleidingen die hierop inspelen. We spreken Martijn Caelen van Dirksen: vastgoed opleider energietransitie

“Onze doelstelling was om de deelnemers inzicht te bieden in consequenties van keuzes die gemaakt zijn en we willen maken op gebied van energie”

“Dirksen Opleidingen is dé opleider van Nederland voor de technische ICT. Wij geven kleinschalig en praktijkgericht onderwijs met aandacht voor de student en de techniek. Daarom leiden we ook veel technisch vastgoedbeheerders, gebouwbeheerders en consultants op. We hebben een team van gemotiveerde docenten die nagenoeg allemaal nog met één voet in de praktijk staan en die reguliere trainingen of via maatwerktrajecten verzorgen. Dat betekent dat je bij Dirksen niet alleen droge theoriesessie krijgt voorgeschoteld, we leggen altijd de link naar de praktijk en schenken aandacht aan de bewustwording van ons handelen. Dat deden we ook in het seminar van 12 maart.”

“Onze doelstelling was om de deelnemers inzicht te bieden in consequenties van keuzes die gemaakt zijn en we willen maken op gebied van energie. Het plenaire gedeelte ging over de vraag: wat betekent de energietransitie voor jou? Er is ook een casus besproken van een vakantiepark dat momenteel stappen zet naar compleet energieneutraal werken. Daarbij illustreerde onze hogeschool lector waarom in de energietransitie de inzet van technische ICT noodzakelijk is.”

Na het plenaire gedeelte konden de deelnemers zich via een interactieve workshop in twee onderwerpen naar keuze verdiepen:

  • Sustainability in jouw organisatie – een quickscan;
  • IOT: gebouwautomatisering;
  • Cyber security;
  • Technisch systeembeheer;

De inhoud van deze workshops is terug te vinden in het nieuwe programma voor de energietransitie. “In verband met de uitbraak van het coronavirus zijn we bezig met het omgooien van ons programma naar 100% e-learning, met zelfstudies en online lessen. We houden onze studenten hierover natuurlijk van op de hoogte via onze net nieuwe website.” vastgoed opleider energietransitie


Bij Dirksen Opleidingen kun je kiezen uit een ruim aanbod aan technische opleidingen en trainingen op zowel mbo- als hbo-niveau. Het opleidingsaanbod is naar behoefte aan te passen.