Energiekosten bedrijfspand per m2 berekenen

energiekosten bedrijfspand berekenen

Bereken uw energiekosten bedrijfspand per m2

Over het algemeen vormen energiekosten het grootste onderdeel van de servicekosten van een bedrijfspand. Het is dus raadzaam om goed te kijken hoe u op deze kosten kunt besparen. De hoogte van uw energierekening hangt voornamelijk samen met de staat van het bedrijfspand, de energieleverancier en de werkzaamheden van de onderneming.

De energiekosten voor een bedrijfspand zijn over het algemeen lastig in te schatten omdat er zoveel variabelen zijn.

De variabelen:

 • Staat van het bedrijfspand;
 • Staat van de installaties;
 • Gebruik algemene ruimtes;
 • Bezettingspercentage van het gebouw;
 • Aantal m2 bedrijfspand;
 • Het gedrag van de gebruikers;
 • Soort branche en bedrijfspand;
 • Contract energieleverancier.

Over welke energiekosten praten we?

De energiekosten van een bedrijfspand zijn onderverdeeld in gas/warmte en elektriciteit.

Gas/warmte

De hoogte van uw gasrekening hangt samen met de internationale olieprijzen. Omdat deze prijzen erg fluctueren, passen we de kengetallen regelmatig aan in onze OG wijzer. Afhankelijk van de staat van het bedrijfspand kunt u rekenen op een bedrag tussen de € 10,- en € 15,- per m2 per jaar. Wij gaan in onze OG wijzer van het gemiddelde uit. Daarbij moet wel de kanttekening geplaatst worden dat de intensiviteit van het gebruik van een bedrijfspand en het energielabel natuurlijk een grote rol spelen bij het gasverbruik.

Elektriciteit

Grote elektriciteitsverbruikers zijn natuurlijk koel/vries installaties, liften en conventionele verlichting. Omdat het verbruik tussen retail, kantoorpanden en bedrijfshallen erg verschilt, hebben wij ervoor gekozen om voor elk soort bedrijfspand een andere berekening te maken. Gemiddeld verbruik per soort pand is € 25,- voor winkelruimtes € 15,- voor kantoren en € 12,- voor bedrijfshallen per m2 per jaar.

Energiekosten van een winkel/retail

In onze OG wijzer houden we rekening met de volgende variabelen voor het doen van een goede berekening:

 • Oppervlakte winkel;
 • Bezettingsgraad van uw winkelpand;
 • Gebruik aandeel algemene ruimte.

Regelmatig verversen wij de energieprijzen in onze OG wijzer zodat u altijd een up-to-date overzicht krijgt. Wij gaan uit van een gemiddeld verbruik. Winkels uit de non-foodbranche verbruiken vaak minder energie dan winkels uit de foodbranche. Ook de staat van het bedrijfspand is erg bepalend voor de energierekening.

Energiekosten van een bedrijfspand

De gemiddelde prijs van energiekosten van een kantoorpand ligt in Nederland rond de € 35,- per m2. Deze kosten worden vaak verwerkt in de servicekosten van een kantoorpand. De reden dat de elektra rekening zo hoog is, komt omdat naast de liften en uitgebreide klimaatinstallaties ook computers, servers en verlichting veel stroom verbruiken. Zeker als deze in de avond en nacht aan blijven staan! Met de juiste maatregelen is deze m2 prijs wel omlaag te krijgen.

Besparen op energiekosten per m2

Investeren is besparen! De hoogte van uw energiekosten hangt, naast de keuze van een goedkope leverancier, samen met de staat van het bedrijfspand en de installaties.

Vergelijken energiekosten met andere gebouwen en bedrijfspanden

Wij hebben een tool gebouwd waarbij u binnen 3 stappen heel makkelijk uw energiekosten kunt vergelijken met de gemiddelde energiekosten per m2 in Nederland. Zit u eronder? Goed gedaan, maar wellicht is er nog meer ruimte voor verbetering? Zit u er boven? Hoe kan dat? Zit hem dat in de leverancier of het gebouw? Neem contact met MAIN energie op, om een plan te maken. Met een paar ‘kleine’ aanpassingen in het gebruik van het gebouw valt er al veel winst te behalen.

 

Ook interessant: tips & regels over energiebesparende verbouwing.

 

Ook MAIN Energie is morgen aanwezig op Real Estate Futureproof

main energie retangle

Nu diverse fysieke bijeenkomsten en beurzen dit jaar zijn geannuleerd of verplaatst, is er een mooi alternatief om toch met een groot aantal vastgoedprofessionals te netwerken: Real Estate Feature Proof, dé digitale beurs voor vastgoed! Deze digitale beurs is van 30 juni t/m 1 juli. MAIN Energie is als partner aanwezig tijdens deze beurs. Gedurende deze beurs is een digitale stand van Main energie te vinden op standnummer 16! Wij organiseren meerdere activiteiten!

Tijdens de Real Estate Future Proof organiseert Main energie twee Ronde tafelsessies met prominente vastgoedprofessionals. Op 30 juni om 10.30 uur is de sessie “Road to Paris en energiemanagement” bij tafel 059. Hier bespreken Michon van der Salm (Whitewood), Roland van der Hoek (KOERS Groep), Bram Bosshardt (BNP Paribas Real estate), Hein Wegdam (ING Real Estate) en Rob Mossel (MAIN Energie) de wetgeving op het gebied van energielabels voor kantoren en gebouwen en het gebruikmaken van data op het gebied van energiebesparing.

Op 1 juli om 10.30 uur is de sessie “Vrouwen in vastgoed” te bekijken op tafel 058 met tafelgasten Femke Schrakamp (Ons huis vastgoed), Nicole Smit (Aluverre gevelbouw), Dorien Dallinga (Dallinga Real Estate) en Jantine van Oosten. De tafel wordt geleid door Joep Esser (NS Stations). Wij zullen het daar hebben over toekomstbestendigheid van kantoren gebouwen, micromobiliteit, orderportefeuille pipeline stikstof en de huizenmarkt na de coronacrisis.

Op 2 juli om 13.15 uur spreekt onze Business Developer Joost Huigen als Keynote spreker. Joost geeft daarbij zijn visie op het automatiseren van Energie en de toekomstige rol van het gebruik van Artifical Intelligence in de vastgoedwereld.

Gratis aanmelden kan hier

 

 

 

 

Overzicht subsidies verduurzamen van je bedrijfspand

subsidies duurzame gebouwen

Subsidies zijn voor veel technisch vastgoed beheerders een doorslaggevende factor bij het investeren in Duurzame bedrijfspanden. Gelukkig zijn er veel subsidie ‘potjes’ waar je gebruik van  kunt maken. In dit artikel een overzicht van alle subsidies voor zakelijk vastgoed. subsidies duurzame gebouwen

MILIEU-INVESTERINGSAFTREK (MIA)

De milieu-investeringsaftrek biedt je de mogelijkheid de fiscale winst te verlagen. Je kunt tot 36 procent van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Je komt in aanmerking voor MIA wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel dat voorkomt op de zogenoemde Milieulijst.

Op deze lijst staan verschillende onderwerpen die betrekking hebben op duurzame investeringen in bedrijfspanden.

Je komt in aanmerking voor de MIA als je investering voldoet aan de volgende 5 voorwaarden:

 • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst. Er zijn dus verschillende categorieën die betrekking hebben op duurzaam verbouwen. Het fiscaal voordeel hangt af van het BREEAM-NL certificaat;
 • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt;
 • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;
 • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn;
 • Je kunt voor hetzelfde bedrijfsmiddel geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk krijgen.

Alle informatie over deze duurzame subsidie is terug te vinden op RVO.nl 

 

ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK (EIA)

Investeer je in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van de Energie-Investeringsaftrekregeling (EIA). Deze regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Voor 2020 is er een budget van € 147 miljoen. subsidies duurzame gebouwen

Naast de afschrijving mag je van deze investeringen een extra bedrag aftrekken van de winst. Voor 2020 is de aftrek 45% van de investering (aanschaf- en voortbrengingskosten).

De maatregelen, of ook wel bedrijfsmiddelen genoemd, moeten voorkomen op de Energielijst. Het gaat bij gebouwen om veel verschillende technieken, zoals HR-glas, isolatie, warmteterugwinning en ledverlichting.

Alles over de ENERGIE-INVESTERINGSAFTREK (EIA) 

 

STIMULERINGSREGELING DUURZAME ENERGIEPRODUCTIE (SDE+)

Investeren in zonnepanelen wordt rendabel dankzij de zogenoemde SDE+-regeling. De SDE+ vergoedt het verschil in kostprijs (afhankelijk van het project) tussen de relatief dure groene energie en de grijze energie voor een periode van 15 jaar.

SDE+ is alleen voor zakelijke grootverbruikers. Je bent volgens deze regeling een grootgebruiker als je een afname van minimaal 3 x 80 ampère verbruikt.

Via SDE+ krijg je voor elke opgewekte stroomeenheid een bedrag subsidie. Dit bedrag wordt door de overheid gegarandeerd voor 15 jaar. SDE+ is een van de belangrijkste tools van de overheid om de energietransitie aan te jagen en vergoedt projecten die in eerste instantie niet rendabel lijken. SDE+ vergoedt voor een gedeelte het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie. subsidies duurzame gebouwen

Meer informatie over SDE+ in een eerder artikel

 

STIMULERINGSREGELING DUURZAME ENERGIETRANSITIE (SDE++)

Deze subsidie regeling voor bedrijfspanden is open van 29 september tot en met 22 oktober 2020. Er is € 5 miljard beschikbaar.

SDE++ is duidelijk de opvolger van SDE+. De subsidies lijken dan ook heel op elkaar. Zoals het subsidiëren van de onrendabele top. Een belangrijk nieuw uitgangspunt in de SDE++ is de rangschikking op basis van verwachte subsidie per vermeden ton CO₂-emissies.

Nieuw in de SDE++ is Carbon Capture & Storage (CCS). CCS is de afvang en opslag van CO₂ en kent verschillende mogelijke toepassingen in de industrie. Op verschillende locaties kan CO₂ worden afgevangen, gecomprimeerd, getransporteerd en daarna onder de grond worden opgeslagen.

De nieuwe regeling (SDE++) beperkt zich niet enkel tot de productie van duurzame energie, maar gaat zich ook richten op CO2-reductie.

Meer informatie over de SDE++ regeling

 

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

Bedrijven die willen investeren in innovatieve technieken die leiden tot CO2-emissievermindering, komen in aanmerking voor de DEI+-subsidie. Bij pilotprojecten kijkt de overheid daarvoor naar de internationale stand van de techniek. Voor demonstratieprojecten geldt dat maximaal 2 keer eerder subsidie mag zijn gegeven voor een zelfde soort installatie vanuit de Topsector Energie-regelingen.

Meer info op RVO.nl

 

Topsector Energiestudies Industrie (TSE)

Wil je investeren in toepassingen van nieuwe CO2-emissie reducerende technieken? Dan kan je gebruikmaken van TSE-subsidie om alle aspecten grondig te onderzoeken voordat je de keuze maakt om een DEI+-pilot- of demonstratieproject te starten. Er is in totaal € 6 miljoen budget in 2020.

Je kunt subsidie aanvragen vanaf 15 januari 2020 9:00 uur tot en met 1 september 2020 17:00 uur.

Meer info op rvo.nl

 

 

 

Energieprijzen markt zijn aanzienlijk gedaald in maart.

Energieprijzen markt

Bron Main energie: De kosten voor de productie van elektriciteit zijn in de afgelopen maand zeer fors gedaald doordat de prijzen in de grondstoffenmarkten zeer hard daalden. Ook zakte de prijs voor emissierechten zeer hard in. In het begin van de maand leek de markt voor CO2-emissierechten zich nog relatief weinig aan te trekken van de Coronacrisis. Echter vond er halverwege de maand een extreme prijsval plaats, die te verklaren is door de productiestop in bijvoorbeeld de autoindustrie. Grote energieverbruikers hebben veel minder emissierechten nodig doordat de uitstoot terugloopt waardoor het aanbod van emissierechten toeneemt en de prijs daalt. De harde daling van de CO2-prijs werkte sterk door op de elektriciteitsprijs. Andere prijzen in de grondstoffenmarkten zoals de gas- en steenkoolprijs liepen eveneens terug waardoor het neerwaarts potentieel op de elektriciteitsprijs werd vergroot met een zeer harde prijsval als gevolg. Energieprijzen markt

De gasprijs ook sterk gedaald

De gasprijs heeft de afgelopen maand een zeer forse daling laten zien. Dit is te verklaren door de sterk gedaalde vraag naar aardgas als gevolg van de coronacrisis en een extreem gedaalde olieprijs. De prijs voor een vat Brent olie daalde naar een historisch dieptepunt nadat er een conflict was ontstaan tussen de grote olieproducenten Saoedi-Arabië en Rusland. Hier kwam bij dat de aanvoer van gas in de afgelopen maand erg goed bleef. De prijs voor LNG was in Azië laag, waardoor de LNG-schepen koers bleven zetten richting Europa. Hiernaast werd gepland onderhoud aan de gaspijpleidingen uit veiligheidsvoorzorgen uitgesteld waardoor ook de gasaanvoer vanuit Rusland en Noorwegen op normaal niveau bleef. Deze factoren samen hebben geleid tot een flinke daling van de gasprijs in de maand maart.

De ontwikkeling van de olieprijs is de komende tijd sterk afhankelijk van twee factoren: een eventueel akkoord tussen Saoedi-Arabië en Rusland om alsnog productiebeperkingen in te stellen en het verdere verloop van het Coronavirus. Zolang het Coronavirus verder doorwoekert, zal de vraag naar olie laag blijven en de angst voor een recessie toenemen. Dit zal zorgen voor flinke neerwaartse druk op de olieprijs. Wanneer Saoedi-Arabië en Rusland besluiten om de olieproductie in te perken zou er een belangrijke eerste stap genomen kunnen worden om de neerwaartse druk op de oliemarkt wat te verminderen. Er zijn echter al grote twijfels ontstaan of de olieprijs hierdoor sterk zal herstellen in de richting van het niveau voor de Coronacrisis. Doordat de vraag naar olie al zeer fors is gedaald, is het de verwachting dat de olieprijs maar gedeeltelijk zou kunnen herstellen. Energieprijzen markt

 

Lees hier het gehele rapport van Main energie

 

 

 

Oranjedak sluit zich aan bij OG Wijzer

Oranjedak

Oranjedak heeft zich aangesloten bij OG Wijzer. Daar zijn we trots op, want Oranjedak heeft als ambitie om de meest natuurvriendelijke dakaannemer van Nederland te worden. De duurzame aanpak van Oranjedak richt zich op drie fronten: duurzame daken, een duurzame onderneming en een duurzame samenleving.

Het is voor opdrachtgevers van zonnestroom-projecten vaak lastig om de vakbekwaamheid van de installateur te beoordelen. Oranjedak Energy is erkend installQ installateur, vakdiscipline zonnestroom installaties.

Renoveren van een dak

Het renoveren van een dak begint bij een goed en degelijk advies. Oranjedak put hierbij uit ruim 45 jaar ervaring in heel Nederland. Veel daken kennen we zelfs nog vanuit de aanleg in het verleden of vanuit tussentijds uitgevoerde dakonderhoud.

 

Zonne-energie: zonnepanelen op daken

Ook voor het aspect zonnepanelen geldt dat u met Oranjedak een complete partner heeft ten aanzien van uw dak. Het aanleggen en onderhouden van zowel uw dakbedekking als de zonnepanelen (of andere zaken op het dak zoals valbeveiliging) kunt u bij één partij onderbrengen.

 

Daktuinen, groendaken of leeftuinen

De functie van het dak blijft allereerst bescherming van het gebouw met een waterdichte laag. Daarnaast is er een grote vraag naar extra functies en gebruiksmogelijkheden van het dak. Juist platte daken in stedelijke gebieden bieden talrijke gebruikersperspectieven: een dakterras, vegetatiedak of daktuin, een waterdak (dakvijver) of parkeerdak.

 

Valbeveiliging

Veilig werken op het dak tijdens de aanleg is al lang niet meer weg te denken. Maar ook tijdens de levensduur van het dak zelf, is het belangrijk dat alles op een veilige manier bereikbaar is en onderhouden kan worden. Nu het dak een steeds bredere functie krijgt, is veiligheid belangrijker dan ooit.

 

Nieuwbouwprojecten en daken

Oranjedak speelt in op de toekomst en wil een substantiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe daken. Gebouwen moeten steeds duurzamer, innovatiever en efficiënter worden. Dat vraagt om een deskundige aanpak met volledige betrokkenheid van alle partijen. Naast de materiaalkeuze en dakopbouw, speelt ook de werkvoorbereiding een steeds belangrijkere rol. Oranjedak kan zich volledig inpassen in uw LEAN-planningen en BIM-modelleringen. Zo zorgen we samen voor een perfect verloop van de uitvoering. Onze opdrachtgevers worden onze partners.