Project Maaswaard: materiaal stadskantoor Venlo opnieuw gebruikt in 95 sociale huurwoningen

Vorige week heeft B-Right Urban Living samen met Janssen de Jong Projectontwikkeling het project Maaswaard opgeleverd in Venlo, een wooncomplex met 95 appartementen in het sociale segment en 5 stadswoningen. Het project is niet alleen een belangrijke stap in de wens van de gemeente Venlo om de wijk rondom het stadskantoor compleet te maken, het is ook een voorbeeld van de mogelijkheden van circulaire bouw.

 

Circulaire bouw

Vanwege de duurzaamheidsambities van de gemeente Venlo, en de beperkte bouwruimte, is er, samen met bouwpartner Janssen de Jong, gekozen voor een grotendeels prefab bouwsysteem wat het bouwverkeer en de overlast voor de buurt tot een minimum heeft beperkt. “Vanwege de beperkte ruimte hebben we zo veel mogelijk steigerloos gebouwd door gebruik te maken van kant-en-klare gevelelementen”, legt Piërre Bergmans, Manager Waardestromen bij Janssen de Jong Bouw uit.

Daarnaast is er gekozen voor gebruikte en herbruikbare materialen. Zo bestaat het gebruikte beton voor 1/3 uit gerecycled granulaat en is de tijdelijke houten afwerking van het naastgelegen stadskantoor gebruikt voor de erfafscheiding in de binnentuin. Verder wordt er ook in het complex gebruik gemaakt van duurzame oplossingen, zoals de gemeenschappelijke wasruimte waar bewoners door middel van een speciale app een wasmachine kunnen reserveren en bedienen. Alles opgeteld voldoet het complex hiermee nu al aan de nieuwe duurzaamheidseisen (BENG), en draagt het bij aan de duurzaamheidsambities van B-Right Urban Living.

 

Urban microliving

Met dit complex, bestaande uit verschillende woningtypes verdeeld over 8 woonlagen, draagt B-Right Urban Living bij aan het oplossen van de woningnood. Alle woningen, zowel de appartementen, studio’s als stadswoningen, zijn volledig afgewerkt en gemeubileerd. Om het gemeenschapsgevoel tussen de bewoners te stimuleren is er een gezamenlijke binnentuin met bomen en zitjes gecreëerd, kenmerkend voor de visie van B-Right Urban Living op stedelijke gemeenschappen en de creatie van betaalbare woningen in en rond de stad.

 

 

Deelmobiliteit

Omdat de doelgroep voor dit complex, jongeren, starters en alleenstaanden, niet of nauwelijks gebruik maakt van een eigen auto kunnen bewoners met een eigen auto een plek huren in de parkeergarage van de gemeente. Ook zijn aan de overzijde van het complex 10 elektrische deelauto’s beschikbaar.

Na oplevering is het complex overdragen aan Plaza Resident Services voor het beheer van het complex. Middels innovatieve beheeroplossingen dragen zij bij aan het creëren van gemeenschappen en een thuis voor de doelgroep. Alle appartementen en stadswoningen zijn inmiddels verhuurd.

 

 

 

Circulair gebouw beheren. Hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Circulair gebouw beheren

Wat betekent de circulaire economie voor technisch vastgoed professionals? Het circulaire denken stopt dus niet na het bouwen van een gebouw. Het gebruik en het beheer zijn net zo belangrijk. Hoe loop je voorop en wat zijn de mogelijkheden? We hebben een overzicht gemaakt met praktische mogelijkheden. Circulair gebouw beheren

We hebben met elkaar afgesproken om in 2050 een circulaire economie te zijn. Dit lijkt nog ver weg, maar er is dan ook nog een lange weg te gaan binnen de vastgoedwereld. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 35% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Onderhoud en gebruik van gebouwen doen daarnaast een groot beroep op onze grondstoffen in de vorm van energie, water, onderhoud, schoonmaak en diensten.

Definitie van circulair gebouw

Een gebouw dat met minimale inzet van virgin materials en andere grondstoffen maximale waarde creëert om op duurzame wijze te voorzien in een huisvestingsbehoefte, waarbij de gebruikte materialen hun waarde blijven behouden tijdens en na het gebruik.

Dit artikel gaat over het optimaliseren van de gebruiksfase. Kortom, hoe ga je om met het dagelijks onderhoud en verwerk je circulair beheren in het Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan (DMJOP)?

 

Circulaire paspoort gebouw

Jij bent als gebouwbeheerder verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. We hebben geen invloed meer op de bouw van het gebouw, maar met het opzetten van een circulair paspoort met daarin een overzicht van alle gebouwkenmerken die betrekking hebben op de circulariteit van een gebouw, kun je een goede start maken voor een circulair gebouw.

Kijk bij het opzetten van een circulair paspoort zoveel mogelijk naar bestaande standaarden, normen en labels voor duurzaamheid van gebouwen. Bij het opzetten van een gebouwpaspoort gaat het dus niet alleen over de gebruikte bouwmaterialen, maar ook over:

  • Hoe is het beheer en onderhoud geregeld;
  • Hoe wordt er met transformaties omgegaan;
  • Hoe flexibel is het gebouw;
  • De herbruikbaarheid van onderdelen uit het gebouw;
  • Mogelijkheid waardebehoud door optimalisatie van gebouwfuncties.

Belangrijk hierbij is welke van deze kenmerken zijn relevant om te meten, vast te leggen en bij te houden gedurende het bestaan en gebruik van het gebouw? Belangrijke vragen hierbij zijn:

Waar staan we nu en hoe kan de circulariteit nog verbeterd kan worden?                                                                                                                Hoe kun je als beheerder gebouwen op een rendabele en praktische manier duurzaam en toekomstbestendig maken?

Hoe is het beheer en onderhoud geregeld

In welke mate kun je als beheerder een zo circulair mogelijk beheer en onderhoudsplan realiseren? Niet alleen het verlagen van het energieverbruik in gebouwen is hierbij heel belangrijk, maar ook het grondstoffenverbruik. Welke zaken kun je hierbij van je leveranciers eisen. Ga bijvoorbeeld met leveranciers in gesprek om gebruik en verbruik van grondstoffen zichtbaar te maken. Circulaire economie gaat vaak over diensten afnemen in plaats van producten.

 

Hoe flexibel is het gebouw

Creëer voor jezelf een overzicht in de aanpasbaarheid van het gebouw. Is het gebouw geschikt voor andere doeleinden indien de markt verandert? Zijn er andere functies en behoeften waarin het gebouw kan voorzien? Flexibiliteit van installaties is daarbij ook belangrijk.

 

De herbruikbaarheid van onderdelen uit het gebouw

Bepaal welke onderdelen van het gebouw hergebruikt kunnen worden. Indien een onderdeel van het gebouw in een andere omgeving hergebruikt kan worden, bespaar je grondstoffen. In welke mate kan het gebouw gerecycled worden?

 

Hoe wordt er met transformaties omgegaan

Hoe kun je als organisatie bij transformaties voorkomen dat je materialen gebruikt die niet meer kunnen worden hergebruikt. Welke alternatieve mogelijkheden zijn er voor oplossingen met hernieuwbare grondstoffen?

 

Mogelijkheid waardebehoud door optimalisatie van gebouwfuncties

Grondstoffen kunnen volledig herbruikbaar zijn, maar grondstoffen in een gebouw dat niet wordt gebruikt (bijvoorbeeld vanwege een ongunstige locatie) hebben minder waarde dan wanneer ze zijn toegepast in een gebruikt gebouw. Grondstoffen dienen ingezet te worden daar waar ze het meeste waard zijn. Hoe kunnen de gebouwen optimaal worden gebruikt?

 

Koers is gespecialiseerd in beheer en onderhoud

 

 

 

 

Regels en tips energiebesparende verbouwingen van bedrijfspanden

Energiebesparende verbouwingen

Indien u een bedrijfspand wilt verhuren of verkopen is een energielabel verplicht! Het zakelijke energielabel informeert een koper of huurder over het energieverbruik van bedrijfs-onroerend goed. Daarnaast geeft dit label de mogelijke energiebesparende maatregelen weer. Een energielabel is 10 jaar geldig en worden afgegeven door BRL- gecertificeerde energieadviseurs. Gebouwen waar een energielabel geëist wordt zijn scholen, horeca, sporthallen, ziekenhuizen, horecapanden, kantoorpanden, winkelruimten en bedrijfsverzamelgebouwen. Energiebesparende verbouwingen

 

Energiemanagement

Natuurlijk wilt u een zo duurzaam mogelijk bedrijfspand.  Maar wat kost het en wat levert het op? Naast dat de bewustwording van de gebruiker belangrijk is kan de eigenaar van het bedrijfspand veel duurzame maatregelen nemen. De drie grootste energieverbruikers zijn verwarming, ventilatie en verlichting. Het is logisch dat wanneer u de gloeilampen vervangt door spaarlampen en tochtstrips aanbrengt op de deuren u een besparing zult doen. Maar zowel uw bedrijfspand als de aanwezige apparatuur en installaties hebben de grootste invloed op uw energieverbruik. Het is dan ook raadzaam om voor de energiebesparende mogelijkheden binnen deze systemen advies in te winnen bij gespecialiseerde bedrijven.

Eco Energy Service

Eco Energy Service voorziet in het onderhoud van de technische installaties van commercieel vastgoed en is gespecialiseerd in de nieuwste en duurzaamste technieken. Eco Energy Service adviseert in het energie(besparings)beleid aan de hand van een duurzaam investeringsplan. Eco Energy Service kijkt goed naar de terugverdientijd en is op de hoogte van eventuele geldende subsidies.

 

EIA (Energie investeringsaftrek)

Bij nieuwbouw of renovatie van een bedrijfspand is subsidie vaak mogelijk. Naast lokale subsidies zijn er ook landelijke subsidieregelingen en de fiscale maatregelen. Deze zijn beschreven op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl). Energiebesparende verbouwingen

 

Lees verder over het programma van eisen bij een verbouwen of renoveren.

 

 

Kennemer Wonen plaatst in 4 jaar tijd 35.000 zonnepanelen

Bron: Kennemer wonen

Het was de eer aan voormalig directeur-bestuurder Dick Tromp van Kennemer Wonen om het 35.000ste zonnepaneel te plaatsen. Tromp is per 1 oktober 2020 afgetreden als directeur-bestuurder bij de woningcorporatie, maar hij ging nog één keer het dak op vanwege dit heugelijke feit. Onder zijn leiding is Kennemer Wonen in 2016 gestart met het plaatsen van zonnepanelen op huurwoningen, zonder een huurverhoging aan de huurder te vragen. “Naast de bijdrage aan een beter milieu, is betaalbaarheid altijd een belangrijke drijfveer geweest om dit project te starten. Lagere energielasten zorgen namelijk voor lagere woonlasten voor onze huurders. Ik ben er enorm trots op dat in die vier jaar meer dan 5.300 woningen zijn voorzien van zonnepanelen en dat we op deze manier de CO2 uitstoot aanzienlijk hebben verminderd én de woonlasten voor de huurders van Kennemer Wonen zijn verlaagd.”

Samenwerking Ecorus
Kennemer Wonen en Ecorus werken al jaren samen en hebben forse stappen gezet op het gebied van verduurzaming. Op jaarbasis worden er 1.000 eengezinswoningen en 500 appartementen voorzien van zonnepanelen. Ecorus verzorgt hierbij het gehele zonne-energietraject van A tot Z. De woningen en appartementencomplexen waar het meeste energie te besparen valt, worden als eerst aangepakt. Iedere werkweek worden er gemiddeld 40 installaties verricht. Het plaatsen van een installatie met maximaal acht zonnepanelen duurt meestal een halve dag. Huurders worden vroegtijdig geïnformeerd over wanneer zij aan de beurt zijn en wat zij kunnen verwachten.

Kostenbesparing voor huurders én een positieve bijdrage aan het milieu

Duurzaamheidsambitie
Krista Walter is sinds 1 oktober 2020 de opvolger van Dick Tromp als directeur-bestuurder van Kennemer Wonen. Zij neemt ook het stokje over als het gaat om het verminderen van de CO2 uitstoot. “Het plaatsten van zonnepanelen past uitstekend bij de duurzaamheidsambities die we nastreven als corporatie. Dit jaar willen we gemiddeld energielabel A behalen voor onze huurwoningen. Daarmee lopen we flink voorop in de sector, maar we moeten ook wel aangezien in 2050 alle woningen CO2-neutraal moeten zijn,” sluit Krista Walter af.

 

 

Duurzaamheid speelt een grotere rol in publieke aanbestedingen

Zonnepanelen Oranjedak

In 2019 speelde in 35,2 procent van de openbare aanbestedingen duurzaamheid een rol in de gunning. Een stijging van 8,3 procent ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek dat het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra uitvoerde voor Bouwend Nederland. Provincie Noord-Brabant blijft de meest duurzame publieke opdrachtgever.

Provincie Noord-Brabant komt net als vorig jaar als meest duurzame publieke opdrachtgever uit de bus door in vijf van de acht openbare aanbestedingen de zwaarste duurzame gunningscriteria te hanteren. Zo golden bij vier wegenbouwprojecten hoge duurzaamheidseisen. Opvallend is dat de provincie geen standaard aanpak hanteert. ‘Zij prikkelt de markt met criteria als het aanbieden van duurzame kansen en innovaties’, licht Jos van Alphen, adviseur aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra toe in een persbericht.

Duurzaamheid in openbare aanbestedingen

Jaarlijks stelt het Aanbestedingsinstituut een ranglijst op van de 25 duurzaamste opdrachtgevers. Bouwend Nederland publiceert deze ranglijst om de duurzaamste opdrachtgevers publiekelijk te feliciteren. Bouwend Nederland hoopt dat andere aanbesteders dit voorbeeld volgen. Dit is hard nodig om het Klimaatakkoord van Parijs te halen.

Top 25 meest duurzame publieke opdrachtgevers

 

Sinds 2016 analyseert het Aanbestedingsinstituut in opdracht van Bouwend Nederland alle openbare aanbestedingen op de mate van gunning op duurzaamheid.

In de analyse over het jaar 2019 zijn alle 77 aanbesteders, die minimaal zeven projecten openbaar hebben aanbesteed, bekeken. Het Aanbestedingsinstituut kende vervolgens een aantal sterren toe op basis van de mate van duurzaamheid, met een maximum van vijf sterren.

Zowel de provincie Noord-Brabant als de gemeente Venlo behaalden vijf sterren, maar doordat de provincie zwaardere duurzame gunningscriteria hanteerde, werd zij eerste.

Rijkswaterstaat eindigde op de derde plek met vier sterren. Bij ruim 30 procent van hun 63 aanbestedingen speelde duurzaamheid een grote rol.

Jaarbeurs Utrecht wil kleiner, maar beter. Dit is het plan

Jaarbeurs Utrecht verbouwen

De Jaarbeurs Utrecht heeft een plan gepresenteerd en gaat volledig op de schop. Een groot deel van de huidige hallen gaan plat en worden vervangen door een nieuw, duurzaam complex. Om de nieuwe Jaarbeurs heen ontstaat ruimte voor woningen en kantoren.

Het jaarbeursgebied is nu voor een groot gedeelte onderbenut. Middelpunt van het nieuwe Jaarbeursdistrict is een complex van 120.000 m2 op de bestaande locatie van de Jaarbeurs.

De nieuwe Jaarbeurs wordt uitgerust met technologische innovaties om te anticiperen op de continu veranderende wensen en behoeften van exposant en bezoeker. Daarbij levert de Jaarbeurs in aan m2 beursvloer, maar wordt een aantrekkelijker gebied voor bewoner en bezoeker. Het Jaarbeursdistrict wordt een belangrijke verbinding tussen het centrum en station enerzijds en de Merwedekanaalzone en Kanaleneiland anderzijds.

Van een introvert, gesloten hallencomplex naar een extravert beurs- en eventcentrum dat zich opent naar de stad. Het duurzame, groene dak van de nieuwe Jaarbeurs wordt hét visitekaartje van de Jaarbeurs en het Jaarbeursdistrict. Dé plek voor evenementen en recreatie, die deels toegankelijk zal zijn voor het publiek.

Zowel Jaarbeurs als de stad Utrecht hebben grote ambities en willen toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid en gezond stedelijk leven. Centraal staan de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Zo wordt parkeren op een aantrekkelijke en zoveel mogelijk onzichtbare manier opgelost, verdwijnen logistieke aanrijdroutes uit het zicht en wordt verkeer ontsloten vanuit de omliggende hoofdwegen.

Het masterplan betekent een grote verandering voor het Jaarbeursgebied, dat nu nog wordt gedomineerd door auto’s, logistiek en parkeerplaatsen. Deze bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het gebied geeft samen met de duurzaamheidsstrategie van het project invulling aan het streven naar een BREEAM Excellent-certificering.

De bouw van het nieuwe Jaarbeurscomplex start naar verwachting in 2023.

Overheidsgebouwen klimaatneutraal in Den Haag voor 2040

overheidsgebouwen klimaatneutraal

Het programma EnergieRijk Den Haag (ERDH) gaat de volgende fase in. Vorige week is door het Rijksvastgoedbedrijf en het consortium Motion2040+, bestaande uit DWA, Rebel, TwynstraGudde en Witteveen+Bos, de opdracht ondertekend voor de vormgeving en uitvoering van het ERDH-programma in de komende jaren. Het programma heeft als doel voor 2040 ruim 30 overheidsgebouwen van schone energie te voorzien. Om dat te bereiken gaat het programma uit van een gebiedsgerichte aanpak, waarbij herhaalbaarheid en schaalbaarheid van de aanpak centraal staan. overheidsgebouwen klimaatneutraal

ERDH is een bestuurlijk samenwerkingsverband van onder andere het Rijk, Gemeente Den Haag en Provincie Zuid Holland. Het Programma ERDH heeft als doel een klimaatneutrale energievoorziening voor de belangrijkste (semi-) overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag. Aanvankelijk zou dat gelden voor 16 gebouwen. Inmiddels hebben 30 overheidsgebouwen in het centrum van de hofstad de doelstelling vastgelegd in een Green Deal. De samenwerkingsorganisatie en de gebiedsaanpak voor ERDH is uniek in Nederland.

Cees Boele, namens de stuurgroep ERDH, directeur Intern Dienstencentrum Gemeente Den Haag:

ERDH komt in een nieuwe fase: van planvoering naar meer realisatie. Met genoegen en vertrouwen kijken wij uit naar deze samenwerking.”

 Frans Deeleman, programmadirecteur ERDH Rijksvastgoedbedrijf: 

“Zeer tevreden zijn wij met dit consortium. Deze combinatie van partijen zorgt voor een sterke eenheid. Met veel vertrouwen zien wij de samenwerking tegemoet”.

Bijdrage aan het Klimaatakkoord

Het programma wil een voorbeeldfunctie vervullen voor verduurzaming in Nederland. Men heeft de afgelopen jaar hard gewerkt aan een gezamenlijke aanpak voor wko-netwerken, duurzame warmte en gebouwmaatregelen. Met de verduurzaming van meer dan 1 miljoen m2 vloeroppervlak rond het station Den Haag Centraal wordt een aanzienlijke energiebesparing beoogd. Daarmee draagt het programma in belangrijke mate bij aan het versneld invullen van de ambities in het Klimaatakkoord. Om dit mogelijk te maken zullen de komende jaren concrete projectvoorstellen op tafel komen waarmee samen met gebouweigenaren en betrokkenen de strategie voor verschillende type gebouwen omgezet wordt naar concrete energiesystemen. overheidsgebouwen klimaatneutraal

Stephan Lutters, directeur SPC Safire B.V:

“Het programma ERDH komt in een volgende fase. De komende jaren worden meer duurzaamheidsoplossingen concreet uitgevoerd. Hiermee wordt de impact van ERDH vergroot”.